Recensie: Vals is een spannende jeugdthriller

23 oktober 2016, 08:33 - Redactie
Recensie: Vals is een spannende jeugdthriller

Op vrijdagavond ging in theater De Flint in Amersfoort de thrillermusical Vals in première, een productie van DommelGraaf & Cornelissen en Michiel Morssinkh. De cast bestaat uit Priscilla Knetemann, Patricia van Haastrecht, Rianne Peterson, Vivian Panka en Stef Pits.

De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mel Wallis de Vries en gaat over een groepje vriendinnen (Pippa, Abby, Kim, en Feline) in een afgelegen vakantiehuisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is ruim een paar kilometer verderop.

vals_2

De spannende sfeer wordt vanaf de eerste seconde gezet met een knal en een gillende Pippa die op de bank zit in het vakantiehuisje in de Ardennen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de aandacht direct gegrepen wordt. Deze knallen komen een aantal keer terug in de voorstelling wat voor een schrikeffect zorgt bij de meeste mensen in het publiek.

Het concept van een thrillermusical wordt goed neergezet, bijna de hele voorstelling hangt er een donkere en spannende sfeer. Al snel blijken er veel irritaties te spelen tussen de meiden en lopen onderwerpen als liefde, seks en vertrouwen als een rode draad door de voorstelling heen. Het wordt echt spannend als Kim opeens verdwenen blijkt te zijn na een avond met een groep jongens, dit slaat om in paniek als er nog iemand verdwenen is en er buiten bloedsporen worden gevonden.

De rollen worden overtuigend gespeeld en de spanning tussen de meiden is duidelijk merkbaar, wel zijn er af toe grappige momenten met name door opmerkingen van Pippa. Alle vier zingen ze goed en de stemmen klinken samen erg mooi. Patricia, die we een aantal weken geleden nog zagen in Peter Pan, springt er echt uit met haar solo en haar prachtig uithalen. Jammer in de voorstelling is alleen wel dat diverse liedjes staande richting het publiek worden gezongen.

vals_3

Het decor is een sober en donker ingericht vakantiehuisje, bestaande uit een bank, een tafel en een draagbare radio die op de grond staat. De huiskamer had meer aangekleed mogen worden, met name omdat het verhaal zich op één locatie afspeelt en er dus geen decorwissels zijn.

Op de achtergrond gaat 'de muur' van het huisje af en toe omhoog om beelden te kunnen tonen van de dames en het besneeuwde bos, af en toe is een silhouet te zien, dit is Stef Pits. Stef doet dit goed en maakt het erg spannend, vooral het moment dat hij plotseling de huiskamer binnenkomt en het e.e.a. duidelijk wordt.

vals_5

Vals is een spannende musical die prima zich richt op tieners en in het bijzonder tienermeiden. De voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur, zonder pauze. Vals is te zien tot en met begin februari in diverse Nederlandse theaters.

cast_vals_premiere_1

Door: Michel Wester

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda