Uitleg van dresscodes voor premières

Uitleg van dresscodes voor premières

Vrijwel altijd heeft een première een dresscode maar lang is niet altijd duidelijk wat er bij een dergelijke dresscode dan precies verwacht wordt. Hieronder lees je een korte uitleg van de verschillende dresscodes die zoal gebruikelijk zijn bij premières. Het is belangrijk, net als bij andere feesten met dresscodes, om je hier aan te houden.

Black Tie

Een outfit met een zwarte das. De dresscode spreekt voor zichzelf. Bij Black Tie dragen de heren een smoking. Een smoking is zo’n item dat altijd van pas komt en standaard in je kast hoort te hangen. Zo niet, dan kun je altijd nog ergens een smoking huren wanneer je er een nodig hebt. Een smoking is een tweedelig zwart of gekleurd kostuum met een geplisseerd hemd en sokken in dezelfde kleur als het hemd of jasje.Je kunt de smoking afwerken met een vlinderdas en een witte pochet (gevouwen wit doekje in het borstzakje van het jasje). Gladde, zwarte schoenen maken het af.

Vrouwen dragen bij een Black Tie dresscode een lange of korte avondjurk. Mocht je een zeer nette cocktailjurk hebben dan kan dit eventueel ook. Indien er een diner inbegrepen is dan dien je een lange jurk te dragen. Zorg er in elk geval voor dat je decolleté bescheiden is. Je wilt voornamelijk elegant overkomen, niet uitnodigend. Je kunt de outfit afmaken met een paar halflange handschoenen en mooie bijpassende hakken. Hierbij mag best een hogere hak worden gebruikt, van bijvoorbeeld 8 cm.

Cocktail

De Cocktail dresscode is voornamelijk gericht op vrouwen, met als centerpiece: de cocktailjurk. Voor vrouwen draait de cocktail dresscode grotendeels om de cocktailjurk. Indien je je ongemakkelijk voelt in een jurk, kun je ook eventueel kiezen voor een mantelpakje of een chique broekpak. De heren dragen een donker pak of smoking. Meer kun je er niet van maken. Hou het vooral simpel en bijzonder classy. Uiteraard met gladde, nette schoenen en een gestreken effen overhemd.

Feestelijk

Over het algemeen draag je tijdens een receptie formelere kleding dan op andere feestavonden. Kies voor een semi-formeel outfit waar jij je prettig in voelt en dat past bij je eigen smaak. De veiligste optie is een outfit dat voldoet aan de smart-casual dresscode. Voor dames kan dat bijvoorbeeld een elegant jurkje zijn in combinatie met een vestje of een nette blazer; voor de heren volstaat een chino met een net colbert.

White Tie

Bij ‘White Tie’ worden de heren verwacht in een rokkostuum, dit is het meest sjieke wat een man kan dragen voor een gala, bruiloft, chic of exclusief banket. Een rokkostuum is een zwarte jas met zijden revers, waarvan de achterpanden langer zijn dan de voorkant. De broek heeft een dubbele bies langs de zijnaden. Het laag uitgesneden witte pique (dat is een weeftechniek) vest is een paar centimeter langer dan het voorpand van de jas. Zorg ervoor dat het stijve witte overhemd een openstaande boord heeft met omgeslagen punten. Het vlinderdasje is altijd wit.

Onder het rokkostuum kun je het beste kiezen voor gladde schoenen zonder teveel franje. De beste optie is echter een pump of lakschoen zonder veter. Let er ook op dat het dragen van een horloge niet passend is bij een White Tie. Dit wordt doorgaans gezien als onbeleefd, omdat tijd bij een evenement als dit geen rol hoort te spelen.

Ook voor de dames geldt dat glamour op zijn top moet zijn. Trek letterlijk alles uit de kast om te glinsteren en te fonkelen. Bescheidenheid bestaat hier niet. Denk aan opgestikte parels, pailetten en Swarovski kristallen. Trek oma’s juwelen uit de kluis en maak een afspraak bij de kapper om je haar te laten doen. Ook wordt er verwacht dat je aandacht besteed aan je make-up, welke ten alle tijden ‘elegantie’ moet uitstralen.

Dames kunnen vrij kiezen of ze in een korte, driekwart of lange jurk naar een White Tie evenement komen. Hierbij kun je tevens de afweging maken tussen een avondjurk, galajurk of cocktailjurk. Wel dient de jurk uit één stuk te bestaan, met een lengte tot net over de knie. Bij het kiezen van een kleur kun je je laten leiden door de seizoenen.

Tenue de Ville

Tenue de Ville betekent letterlijk kleding die je naar de stad draagt en wordt ook wel stadskledij genoemd. Dit betekent echter niet dat je in je joggingbroek naar het evenement kunt. Tenue de Ville is dus nette kleding voor overdag. Mannen dragen bij deze dresscode doorgaans een maatpak. Het is toegestaan om te combineren en te experimenteren met je kleding, maar over het algemeen wordt dit afgeraden.

Hoe subtieler je je kleedt, des te beter. Voor de kleur van het pak wordt vaak voor effen blauw, grijs of zwart gekozen. Bij het pak draag je altijd een overhemd met een lichtere kleur dan het kostuum. Ook is het dragen van een stropdas verplicht. Let hier tevens op het credo: hoe subtieler, hoe beter. Wat betreft schoeisel: brogues.

Vrouwen moeten denken aan bijvoorbeeld een nette jurk, of een mooi passende combinatie van een rok met een jasje. Let er bij het dragen van een rok goed op dat deze over de knie dient te vallen. Draag overigens een kous, panty of maillot, want blote benen zijn bij Tenue de Ville uit den boze. Draag je een japon, hou dan altijd je blazer aan. Dit geldt voor zowel bij het dragen van een broekpak als bij een mantelpak.

Tevens kun je een bijpassende tas meenemen. Bij je outfit draag je schoenen met een hak (het liefst halfhoog). Laarzen kunnen ook, op voorwaarde dat ze stijlvol zijn.

Casual Chic

Casual chic is een dresscode die steeds vaker voorkomt. Het is een dresscode die je kunt zien als een tussenvorm van de dresscodes ‘casual’ en ‘casual smart’. Het uitgangspunt is dat de kleding goed ‘draagbaar’ is, maar tegelijkertijd een chic detail heeft. Een sportief shirt, in combinatie met een chique broek is een mooi voorbeeld. De heren kunnen bij Casual chic kiezen voor een katoenen pantalon of broek en deze vervolgens combineren met een sportief shirt, een net overhemd of een nette trui.

Vrouwen hebben doorgaans meer keuze uit kledingstukken dan mannen, iets wat tevens van toepassing is op casual chic. Je kunt bijvoorbeeld gekleed gaan in een leuk bloesje of vest, gecombineerd met een nette broek. Ook kun je kiezen voor een jurk met een sportief jasje of een nette rok met een simpel truitje erboven.

Het bovenstaande artikel is geschreven in samenwerking met Dresscode.nl. Voor andere dresscodes, tips en verdere uitleg over gepaste kleding bezoek Dresscode.nl.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda