Recensie: TINA – De Tina Turner musical, Simply the Best (5 sterren)

11 februari 2020, 10:03 - Redactie
Recensie: TINA – De Tina Turner musical, Simply the Best (5 sterren)

Zondagmiddag 9 februari gaat de geschiedenisboeken in. Niet door code oranje van storm Ciara, maar door de overweldigende première van Tina – De Tina Turner Musical. In het Beatrix Theater te Utrecht zette Nyassa Alberta, in de rol van Tina Turner, samen met de rest van de voltallige cast een show neer die het dak eraf blies.

Tina Turner is een sterke vrouw, een legende, en ook wel ‘James Brown in mini-rok’ genoemd, niet alleen door haar ijzersterke repertoire, maar eveneens door haar levensverhaal. Dit verhaal neemt ons mee naar het Tennessee van Tina’s jeugd, waarbij we zien hoe haar moeder zich losworstelt van de vader van Tina, predikant, hoofd van de katoenplantage en het gezin. Tina Turner krijgt te maken met dezelfde gewelddadige perikelen van Ike Turner, de rock-and-roll koning die eind jaren 50 haar carrière in de Ike & Tina Turner revue lanceerde.

De dramatiek wordt in deze voorstelling afgewisseld met energierijke optredens, waarbij pijnlijk duidelijk wordt wat een schril contrast haar leven in de spotlights was in vergelijking met de grimmige waarheid van het leven achter de schermen.

Nyassa Alberta, de vrouw die het voorrecht heeft om muziekicoon Tina Turner te vertolken, doet dit met veel bevlogenheid. Al die jaren in Duitsland hebben wij dit prachtige talent moeten missen. Haar explosieve stem is waanzinnig en als je je ogen sluit, lijkt het alsof Tina op het podium staat. De heftige scenes met Ike Turner, gespeeld door een fantastische Juneoer Mers, zijn overtuigend, welke ook flink wat reacties losmaken bij het publiek.

Het repertoire van Tina Turner wordt afwisselend in het Nederlands en Engels ten gehore gebracht, waarbij we worden getrakteerd op mooie vertalingen van Private Dancer en I can’t stand the rain. Ook het duet met Rhonda Graam, gespeeld door Marianne Kloeze, mag niet onbenoemd blijven.

De echte knallers Simply the Best, What’s love got to do with it en Proud Mary zijn fantastisch om te horen en te zien, waarbij Nyassa gecomplementeerd wordt door de waanzinnige band en energieke dansers, die het plaatje compleet maken.

Niet alleen bij het slotapplaus, maar ook bij River Deep Mountain High klinkt een minutenlang oorverdovend applaus. De cast krijgt dan ook een staande ovatie, die meer dan terecht is.

De les die wij allen meenemen van Tina Turner als we het theater verlaten, is dat hoeveel tegenspoed je ook te verduren hebt, geef nooit op!

Scenefoto's: Manuel Harlan

Door: Maaike van Hoesel

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda