Recensie: Goodbye, Norma Jeane (4 sterren)

12 februari 2020, 08:27 - Redactie
Recensie: Goodbye, Norma Jeane (4 sterren)

Op maandagavond ging in de Goudse Schouwburg in Gouda de musical Goodbye, Norma Jeane in première van producent De Theater BV. De rollen in de voorstelling worden gespeeld door Brigitte Heitzer, Soy Kroon en Ellen Pieters.

Verhaal

Het is 1984. Henri Mortensen, een jonge en ambitieuze journalist, belt ergens in Europa aan. Een vrouw van 58 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman weet wel beter: de vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beroemd als Marilyn Monroe en waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 22 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden. Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Ze is bang dat haar geheim bekend zal worden en doet er alles aan om hem te overtuigen het verhaal niet te publiceren.

Goodbye, Norma Jeane wordt gedragen door slechts drie acteurs, dat is een flinke kluif, toch weten zij de gehele voorstelling samen moeiteloos de energie erin te houden. Brigitte Heitzer schittert in de rol van Marilyn Monroe en vertolkt dit icoon uit de jaren vijftig op een zeer geloofwaardige manier. Deze onbekendere kant van Marilyn weet ze zeer overtuigend te brengen en meerdere keren weet Brigitte tot tranen te roeren.

Soy Kroon en Ellen Pieters vertolkten meerdere rollen. Gedurende de voorstelling moeten ze regelmatig wisselen, zowel op het toneel als in de coulisse. Zo is Soy Kroon voornamelijk te zien als de zeer onzekere en bescheiden Henri Mortensen maar hij speelt later in de voorstelling onder andere de rol van de broer van Bobby Kennedy. Alle rollen passen hem als gegoten. Ellen Pieters zorgt voor de komische noot in de voorstelling met haar scherpe gevoel voor timing.

Een ander belangrijk onderdeel in de voorstelling is de piano die in het decor is opgenomen, de pianist (Frans Heemskerk) van het combo zit gedurende de hele voorstelling op het toneel terwijl de andere muzikanten (Pascal van der Velde en Alex Geller) achter het doorzichtige witte doek zitten. Het witte doek is over het gehele toneel gespannen en wordt ook deels gebruikt om beelden van Marilyn Monroe op te projecten.

Goodbye, Norma Jeane is een mooie, intieme voorstelling van een hoog niveau.

Scenefoto's: Annemieke van der Togt

Door: Jolanda Grutter en Michel Wester

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda