Recensie: Het publiek is van begin tot eind ‘On your Feet’ (4 sterren)

30 oktober 2017, 14:56 - Redactie
Recensie: Het publiek is van begin tot eind ‘On your Feet’ (4 sterren)

Op zondag 29 oktober ging On Your Feet! over het hartverwarmende en waargebeurde verhaal van Gloria en Emilio Estefan in première in het Beatrix Theater in Utrecht. Musicalweb.nl was aanwezig bij deze grandioze première van hun levensverhaal. Gloria en Emilio Estefan waren zelf ook aanwezig en kreeg voorafgaand een staande ovatie. Het begin van een fantastische middag.

De voorstelling neemt ons mee terug naar de jongere jaren van Gloria Fajardo. De van oorsprong Cubaanse is samen met haar familie geëmigreerd naar Miami en komt na aandringen van haar grootmoeder in contact met Emilio Estefan. Met een zelfgeschreven nummer is de producer van de Miami Latin Boys ‘swept off his feet’ en hij vraagt haar de leadzangeres te worden van de uiteindelijke band Gloria Estefan and the Miami Sound Machine. Het is hun droom om samen door te breken in de internationale wereld van de muziek en met vallen en opstaan, hebben zij deze droom kunnen verwezenlijken.

Het script is uit handen van Alexander Dinelaris, die van dit zoetsappige verhaal een musical heeft weten te creëren. De minimaal aanwezige obstakels lijken in het leven van dit internationale showbizzkoppel te zorgen voor een clichematig verhaal. Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het visueel en vocaal spektakel van deze show. De opening van de voorstelling is spetterend en brengt het publiek meteen in de stemming voor een bruisende première. Alle bekende nummers komen voorbij, zoals ‘Conga’, ‘1-2-3’, ‘Get On Your Feet’ en ‘Dr. Beat’, wat ervoor zorgt dat het publiek zowel na de eerste als tweede akte de zaal swingend verlaat.

Vajèn van den Bosch vertolkt de rol van superster Gloria Estefan en dat doet ze met verve. Zoals Emilio treffend benoemd; ‘Alle mannen willen haar en alle vrouwen willen haar zijn’. Vajèn overtuigt in haar spel en zang. Naast de herkenbare nummers zorgt ze voor een lach en een traan. Voornamelijk tijdens het prachtige ‘Anything for you’ is emotie te horen en bezorgd ze samen met haar zus Rebecca Fajardo, gespeeld door Sky Lemmer, voor kippenvel.

De rol van haar steun en toeverlaat Emilio Estefan, wordt afwisselend gespeeld door Jim Bakkum en Tommie Cristiaan. De ietwat houterige bewegingen van Jim aan het begin worden langzaamaan soepeler naarmate de show vordert. Tijdens de voorstelling laat hij dan ook zien dat hij zijn danskwaliteiten van Dancing with the Stars nog niet verleerd is.

Een van de prachtig kippenvelmomenten in de voorstelling is het duet ‘If I Never Got to Tell You’ tussen Emilio en Gloria Fajardo, de moeder van Gloria. Deze rol wordt gespeeld door Nurlaila Karim. Als zij na de breuk met haar dochter aan haar ziekenhuisbed staat, breekt ze en realiseert ze zich wat familie echt voor haar betekent. Echter, ook haar moeder koesterde de droom om te zingen, waarbij ze met het nummer Mi Tierra laat zien en horen hoe getalenteerd ze is.

Ellen Evers, die de rol van Consuelo vertolkt, steunt haar ambiteuze Gloria en straalt van oor tot oor als trotse oma. Ze is vocaal minimaal aanwezig, maar zorgt met haar spel voor een komische noot, waarmee ze de lachers op haar hand heeft.

De liveband is strak, het decor en kleding prachtig en het ensemble is tijdens elk nummer fantastisch. Het ensemble en de band in deze voorstelling zijn bewonderenswaardig goed en het mag gezegd worden dat de hoofd- en bijrollen niet zo hadden kunnen stralen zonder de enorme toegevoegde waarde van beiden.

Met de nummers ‘Wrapped’ en ‘Don’t Wanna Lose you’ wordt de liefde binnen de familie en tussen Gloria en Emilio heel mooi neergezet. En als het einde van de show nadert en Gloria revaliderende is van het ongeluk, brengen de fans haar terug naar de kern van haar droom. De brieven en steunbetuigingen worden ontroerend neergezet door het ensemble, in het nummer ‘Reach’. Deze gaat over in ‘Coming Out of the Dark’, waarmee de show tot een einde komt en fantastisch wordt afgesloten met een waanzinnige medley.

On Your Feet! is energiek, dynamisch en inspirerend. Een waar eerbetoon aan het leven van Gloria en Emilio Estefan, waar zij met recht trots op mogen zijn!

Door: Maaike van Hoesel

Scenefoto's: Roy Beusker

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda