Recensie: Mamma Mia!, een heerlijke feelgood-musical (4 sterren)

25 september 2018, 10:37 - Redactie
Recensie: Mamma Mia!, een heerlijke feelgood-musical (4 sterren)

Op zondag ging in het Beatrix Theater in Utrecht Mamma Mia! feestelijk in première.

Het verhaal gaat over een alleenstaande, zelfstandige vrouw, Donna, die een taverne runt op een Grieks eiland. Sophie, de dochter van Donna, weet niet wie haar vader is, maar is daar wel erg nieuwsgierig naar. Ze vindt een dagboek van haar moeder waarin mogelijk 3 vaders genoemd worden. Achter haar moeders rug om nodigt Sophie de drie mannen uit voor haar bruiloft met Sky, zodat haar vader haar kan weggeven. Dit zorgt voor hilarische, confronterende momenten. Dit verhaal wordt ondersteund door grote ABBA-hits.

Het decor bestaat uit een Griekse taverne die je naar buiten en naar binnen kunt draaien. Het is een vrij simpel decor, maar het geeft een goed beeld van de Griekse eilandsfeer. De kostuums zijn aan de ene kant heel eilandgericht: wijde rokken, luchtige blousjes/shirtjes, blote voeten. Anderzijds komen de glitterpakken met wijde pijpen en de hoge hakken aan bod. Heel kleurrijk en hysterisch, heerlijk om naar te kijken.

Donna wordt gespeeld door Antje Monteiro. Zij is werkelijk geknipt voor deze rol. We geloofden haar vanaf het eerste moment. Ze speelt de rol van Donna zowel krachtig als kwetsbaar. De chemie met Jolijn Henneman (Sophie) was bijzonder goed. Er werd menig traantje weggepinkt als Slipping through my fingers wordt gezongen.

Direct daarna komt het grote nummer voor Donna: The winner takes it all. Antje bracht het nummer klein en kwetsbaar en eindigde met een waanzinnig mooie, krachtige uithaal. Ze heeft de zaal weggeblazen met haar enorme talent. Voor Jolijn Henneman is het haar eerste grote hoofdrol, ze speelt de lieve, vastberaden Sophie. Zowel qua uiterlijk als qua spel/zang is ze echt Sophie. Ze zingt de nummers zoals ze horen en speelt haar rol erg geloofwaardig.

We waren ook zeker gecharmeerd van Roos en Tanja (gespeeld door Hilke Bierman en Sophia Wezer), de vriendinnen van Donna. Hilke heeft een enorm goed gevoel voor timing. Met haar Take a chance on me kreeg ze samen met Emiel de Jong (Bart) de hele zaal aan het lachen.

Sophia speelde een echte diva. Met Does your mother know stonden er allemaal jonge jongens om haar heen te dansen die ze van zich af moest slaan. Een fantastische scene die heel leuk werd gebracht. Ook de mannelijke rollen, gespeeld door Emiel de Jong, Zjon Smaal en Dieter Troubleyn, werden er grappig vertolkt met allen een goede timing.

Het ensemble was in deze voorstelling enorm sterk. De zang was goed verstaanbaar. Er waren veel verschillende dansstukken die elkaar opvolgden. Deze werden enorm strak gedanst, dit vonden we erg gaaf om te zien en een echte toevoeging aan de show.

We merkten in de eerste scene van de show dat de cast even op gang moest komen. De vriendinnen van Sophie, Lisa en Ellie, speelden net iets te overmatig, zodat het net niet geloofwaardig overkwam. Ook zat er in sommige nummers een galm over de stemmen, wat we ook jammer vonden.

Mamma Mia! is een heerlijke feelgood-musical vol met alle grote bekende ABBA-hits. Je wilt het liefst dansend en zingend de zaal uitlopen om vervolgens ergens naar een ABBA-feestje te gaan. Als je dat bereikt met een voorstelling, heb je het zeker goed gedaan. Een aanrader om naar toe te gaan!

Door: Martine Fransen-Nijland

Scenefoto's: Brinkhoff/Mögenburg

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda