Recensie: Body Language, interessant en grappig tegelijk

17 januari 2017, 16:12 - Redactie
Recensie: Body Language, interessant en grappig tegelijk

Body Language is een nieuwe voorstelling van Dommelgraaf & Cornelissen die op zondagmiddag in Stadsschouwburg Velsen in première is gegaan. Body Language wordt gespeeld door Alexandra Alphenaar, Alfred van den Heuvel en Joey Ferre.

De voorstelling begint met een korte introductie van Anne (Alexandra Alphenaar) en Victor (Joey Ferre), het duo dat ons als eerste een spoedcursus lichaamstaal geeft. Het publiek wordt gevraagd te gaan staan en worden er een aantal vragen gesteld. Bij elke vraag die positief te beantwoorden valt moet men gaan zitten en zo blijft er uiteindelijk 1 persoon over. Bob Schimmel. Bob (gespeeld door Alfred van den Heuvel) is een onzekere, sullige en softe man van 53 jaar die geen baan meer heeft en recent is gescheiden, de ideale kandidaat voor de spoedcursus.

Bob is de gehele voorstelling de rode draad in het verhaal. We kijken naar zijn leven. De momenten die serieus misgingen en grote gevolgen voor hem hadden worden er uitgepikt met flashbacks (inclusief geluidseffect) en worden door Anne en Victor vervolgens op erg grappige en soms wat pijnlijke wijze geanalyseerd. Een van de flashbacks gaat het over hoe de makelaar hem zijn huis heeft aangesmeerd en de wijze waarop hij zijn auto kocht.

Er komen al snel herkenbare en grappige houdingen en situaties voorbij aan de hand van het leven van Bob. We communiceren door te praten maar nog veel meer met ons lichaam (95%). Denk bijvoorbeeld aan alle non-verbale signalen die we verzenden als we liegen (ook leugentjes om bestwil), zoals de hand voor de mond, het aanraken van de oren en het wrijven in de ogen. ja, we doen het allemaal. Maar ook de manier waarop handen worden gehouden als we iets vertellen, er is een groot verschil tussen de handpalmen naar boven en de handpalmen naar beneden. En laten we daarbij het bid gebaar, het hoger opstellen van jezelf ten opzichte van degene tegenover je niet vergeten.

In het begin is er een aantal keer wat interactie met het publiek, waarbij er onder nadere een moment is dat de flyers van de voorstelling die worden uitgedeeld moeten worden gebruikt om bepaalde situaties te beoordelen. En in het gedeelte waarin het gaat om verschillende manieren van handen schudden wordt er gevraagd om je buurman of buurvrouw de hand te schudden.

Body Language is zowel interessant als erg grappig, tegelijkertijd en zorgt ervoor dat je de volgende dag direct op bijvoorbeeld kantoor al zal gaan letten op de verschillende wijze van non-verbale communicatie die in de voorstelling zijn uitgelegd. Alexandra (met haar aanstekelijke schaterlach als secretaresse in een van de flashbacks), Alfred en Joey vullen elkaar goed aan op het podium. Alexandra en Joey staan duidelijk sterk in hun schoenen als de gevers van de cursus terwijl Alfred bijzonder komisch overkomt als Bob.

De voorstelling tot en met 23 april in diverse Nederlandse theaters te zien.

Door: Michel Wester

Scenefoto's: Roy Beusker

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda