Recensie: Aladdin de musical; Betovert je van begin tot eind (5 sterren)

27 september 2021, 16:40 - Redactie
Recensie: Aladdin de musical; Betovert je van begin tot eind (5 sterren)

Op 26 september was Musicalweb.nl aanwezig bij een van de grootste premières van het seizoen, Aladdin de musical in het Circustheater in Scheveningen. Alle bezoekers hebben er veel zin in en het enthousiasme is voelbaar, opgetogen zit het publiek in een weer vol Circustheater, eindelijk weer.

Het alom bekende verhaal speelt zich af in Agrabah, een Arabisch koninkrijk in de woestijn waar het de straatjongen en ‘ruwe diamant’ Aladdin volgt. Aladdin is een arme weesjongen, hij leeft op straat samen met zijn vrienden. Ze moeten stelen om te overleven. Al zwendelend door Agrabah komt hij een jonge vrouw tegen, de vonken springen over. Het is de (op dat moment nog incognito) prinses Jasmine, ontsnapt uit haar gouden kooi. Ze maken plannen om weg gaan uit Agrabah, maar worden daarin gedwarsboomd door de soldaten van de sultan die Aladdin arresteren. Jafar de sinistere grootvizier van de sultan zit hierachter. In zijn opdracht gaat Aladdin in ruil voor geld de Grot der Wonderen in om een magische lamp op te halen. Aladdin mag als ruwe diamant als enige de grot betreden op voorwaarde dat hij behalve de lamp niets anders aanraakt. Dit lukt hem uiteraard niet, de grot stort in en Aladdin wordt met de lamp levend begraven. In de grot bestudeert hij de lamp, wrijft erover en er blijkt een geest in te zitten die hem 3 wensen laat vervullen.

De voorstelling begint met de geest, gespeeld door Stanley Burleson die het verhaal introduceert met het lied ‘Arabische nacht’. Het doek opent en het indrukwekkende decor komt tevoorschijn. Het is kleurrijk, en dynamisch. Volautomatisch wisselen de decorstukken, de ene scène nog mooier dan de andere. Met als hoogtepunten de Grot der Wonderen, gouden pracht en praal komt je tegemoet. Stanley als geest maakt diepe indruk, hij speelt hem niet, hij is de geest; GENIEaal. Zijn uitvoering in de Grot der Wonderen is fenomenaal, dansen en zingen en eindigen in een spagaat, Stanley kan het allemaal met ogenschijnlijk gemak. Het publiek is uitzinnig en levert na dit nummer een volledig terechte staande ovatie.

Aladdin is verliefd op Jasmine en wil haar veroveren. Hij wil indruk op haar maken en laat zichzelf omtoveren tot prins Ali in de hoop dat Jasmine voor hem valt. De sultan is maar al te blij met een geschikte huwelijkskandidaat, maar Jasmine heeft helemaal geen zin in iemand die achter haar aanzit voor geld. Jonathan Vroege is een bijdehante, maar ook lieve Aladdin waarvan je gelooft dat zijn bedoelingen goed zijn. Het is indrukwekkend om te zien hoe Jonathan bij een amateurvereniging schitterde als Joseph in ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’ waarvoor hij in 2014 een Pia Douwes Special Talent Award heeft gewonnen, vervolgens understudy is van Simba bij ‘The Lion King’ nu de grote hoofdrol heeft in Aladdin. Jonathan speelt deze rol vol overgave en met overtuiging. Zijn tegenspeelster, Keoma Aidhen heeft in Duitsland de rol van Jasmine al gespeeld en mag nu in Scheveningen het hart van Aladdin veroveren. De vonk tussen Jasmine en Aladdin springt definitief over tijdens het nummer ‘De wereld wacht’ (internationaal bekend als ‘A whole new world’). Een prachtige scène op het beroemde vliegende tapijt waarbij zij over het podium zweven en waarbij het theater verandert in een sterrenhemel.

Jafar vertrouwt die prins Ali niet. Uiteindelijk herkent hij hem als de ruwe diamant die hij op pad stuurde om de magische lamp voor hem op te halen. Jafar ontmaskert Aladdin en ontvreemd de lamp van hem, wat hem de nieuwe meester van de geest maakt. Jafar, gespeeld door Roberto de Groot wordt bijgestaan door zijn handlanger Iago (Darren van der Lek) die een hilarische, ietwat chaotisch personage neerzet. In combinatie met de serieuze Jafar maakt dit een heerlijk duo om naar te kijken. Jafar heeft de macht gegrepen maar wordt uiteindelijk gedwarsboomd door Aladdin. Jafar is verleden tijd, maar maakt voordat hij weggaat wel indruk met 3 vliegensvlugge kledingwissels gepaard met rook en vuurwerk.

Aladdin is een Disney-musical precies zoals je verwacht en nog veel meer. Het spel is bijzonder goed en overtuigend, de zang schitterend en de regie strak. Het decor is in één woord WAUW. Dit alles overgoten met magie uit duizend en één nacht. Het is een sprookje dat op het podium van het Circustheater echt tot leven komt!

Door: Romy Hidding

Castfoto's: Musicalweb.nl

Scenefoto's: Deen van Meer

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda