Recensie: A Chorus Line; I Dreamed a Dream

23 november 2016, 13:11 - Redactie
Recensie: A Chorus Line; I Dreamed a Dream

De langst lopende Broadwayproductie A Chorus Line is na 15 jaar weer terug in Nederland. Afgelopen maandag ging deze musical feestelijk in première in het Zaantheater in Zaandam.

A Chorus Line speelt zich af op een kaal toneel van een Broadway theater waar dansers auditie komen doen voor een rol in de zogeheten "A Chorus Line". De auditanten worden ieder apart uitgelicht en men kijkt mee naar het verhaal achter de schermen.

Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

De voorstelling begint. Alle auditanten komen op en vertellen kort wie ze zijn, hoe oud ze zijn en welke ervaring zij al hebben in de danswereld. Alle spelers komen even aan het woord en het publiek krijgt al gelijk een eerste indruk. In het eerste gedeelte vindt er een korte voorronde plaats waarin een grote tap solo wordt gedaan door Mike, geweldig gespeeld door Leon de Graaf. Een zware dans waar ook nog zeer sterk bij gezongen werd.

De eerste kandidaten vallen af en er komen meer verhalen naar boven. De regisseur, gespeeld door Edwin Jonkers, probeert de verhalen er uit te trekken om meer te weten te komen over de achtergrond van iedere auditant. Hierdoor komen verhalen naar boven waar hard om werd gelachen maar ook zeker tranen om werden gelaten en men zichzelf goed met de personage kon profileren. Jonkers zit tijdens de voorstelling voornamelijk in de zaal om meer 'aanwezig' te zijn als stem dan als persoon. Geen solo nummer, geen dans.

Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Wat het meeste indruk maakte, was het verhaal van Paul, gespeeld door Roman Brasser. Paul verteld over het seksueel misbruik uit zijn jeugd en brengt de langste en openhartigste monoloog die in het stuk zit. Oprecht, kwetsbaar, een stille zaal. Daarnaast is ook zijn zangstem meerdere malen als solo terug te horen waar je echt kippenvel van krijgt. Sowieso regelmatig kippenvel van de zangstemmen in de voorstelling door goede samenklanken en alle goede solisten. Helaas tekstueel niet altijd goed te verstaan maar de grote lijnen zijn hoorbaar.

Het decor is wat summier maar is daardoor ook geen afleiding voor wat er qua dans allemaal gebeurt op het podium. Enorme energie spat er van af; deze spelers maken hun droom waar en dat voel je!

a_chorus_line_4

Het mooie aan deze voorstelling is, is dat er veel 'nieuwe' gezichten te zien zijn op het podium. Een aantal die net klaar zijn met de studie en een aantal die veelal in ensembles hebben gespeeld en nu de kans hebben gekregen zichzelf te laten zien in deze musical.

Tegenwoordig worden wij op televisie platgegooid met audities, ieder met zijn eigen droom. Een droom om na te streven en uit te laten komen. Een verhaal van deze tijd, een aanrader voor een heerlijk avond theater. A Chorus Line is nog tot en met 2 april 2017 te zien in diverse theaters in Nederland.

Door: Marieke Visser

Scenefoto's: Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Master Class
Locatie: DeLaMar
Datum: 02-05-2024
Tijd: 20:30 uur
Volledige agenda