Jubileum Soldaat van Oranje: Onthulling V-monument en hereniging 5 jaar acteurs

31 oktober 2015, 13:00 - Redactie
Jubileum Soldaat van Oranje: Onthulling V-monument en hereniging 5 jaar acteurs

Gisteren was het precies vijf jaar geleden dat Soldaat van Oranje in première ging. Om deze mijlpaal te vieren onthulden gistermiddag burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk het V-monument naast de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Het V-monument werd aangeboden aan de Gemeente Katwijk door producent Fred Boot, namens de productie van Soldaat van Oranje.

Soldaat van Oranje wil graag een blijvende herinnering achterlaten aan het verhaal dat zeven keer per week in de TheaterHangaar wordt verteld. Het is bovendien een herinnering aan het centrum van het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema, die opgroeide in Wassenaar, studeerde in Leiden en talloze van zijn landingen uitvoerde op de stranden van Katwijk en Noordwijk. Ook bombardeerden de Duitsers op 10 mei 1940 de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in hun opmars naar Den Haag. Vliegveld Valkenburg is hiermee met recht een belangrijke historische plek.

Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor Victorie, voor Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid, zelfs voor Vliegveld Valkenburg en voor zoveel meer.

Oproep aan het publiek

Het idee is een monument te creëren dat de geschiedenis doorvertelt. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff en zijn vrienden, maar van alle Nederlanders. De transparante drie dimensionale V biedt ruimte voor historische voorwerpen uit WOII. Het Nederlands publiek wordt opgeroepen om een persoonlijk voorwerp dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog achter te laten bij de TheaterHangaar. Het streven is om de geselecteerde voorwerpen en de verhalen op 5 mei 2016 in de V te plaatsen en te vereeuwigen. Zo wordt het een monument voor èn van het Nederlandse publiek.

v_monument_sov

Hereniging

Voor aanvang van de jubileumvoorstelling gisteravond gingen ook nog de huidige castleden samen op de foto met voormalige castleden van de afgelopen vijf jaar! Van de in totaal bijna 130 acteurs konden ruim 70 bij deze bijzondere mijlpaal aanwezig zijn.

5_jaar_acteurs_svo_1

5_jaar_acteurs_svo_2

Première
30 oktober 2010
Dernière
N.N.B.
Producent
NEW Productions
Meer over Soldaat van Oranje Ander nieuws over Soldaat van Oranje
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda