Musical: Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje
Première
30 oktober 2010
Dernière
N.N.B.
Producent
Theater

De musical Soldaat van Oranje, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, ging op 30 oktober 2010 in première in de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Sinds de première is de musical uitgegroeid tot een enorm succes en werden diverse prijzen gewonnen waaronder voor Beste Regie, Beste Geluidsontwerp, Beste Decor, Beste Lichtontwerp en Beste Musical.

SceneAround

Speciaal voor de musical bedacht producent Robin de Levita het theatersysteem SceneAround, een nieuwe presentatievorm van theater waarbij het publiek op een draaiende tribune (1103 zitplaatsen) een voorstelling volgt. Het decor is rondom de tribune gebouwd en bijna alle scenes hebben een eigen set, in dit geval is zelfs de landingsbaan van het vliegveld nog onderdeel van het decor.

Records

Met 1.094 voorstellingen werd Soldaat van Oranje op 31 december 2013 de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Op 28 november 2015 werd de 1.863.083ste bezoeker ontvangen waarmee het bijna twintig jaar oude bezoekersrecord van The Phantom of the Opera officieel gebroken.

Monument

Op 30 oktober 2015 werd het vijfjarig jubileum gevierd. Om deze mijlpaal te vieren onthulden burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk die dag het V-monument naast de TheaterHangaar. Het V-monument werd aangeboden aan de Gemeente Katwijk door producent Fred Boot.

Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor Victorie, voor Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid, zelfs voor Vliegveld Valkenburg en voor zoveel meer.

Jubileumfoto

Ook werden speciaal voor het vijfjarig jubileum alle acteurs gefotografeerd op een bijzondere historische locatie, Rapenburg 56 in Leiden. Het huis in Leiden speelt een belangrijke rol in de musical. Erik Hazelhoff Roelfzema woonde hier samen zijn studievrienden, allen lid van studentenvereniging Minerva, in hun studietijd. In het huis wonen al meer dan een eeuw alleen leden van Sociëteit Minerva. Op de begane grond zit sinds 1968 het café-restaurant Barrera. Op de foto zijn alle acteurs te zien.

soldaat_van_oranje_jubileumfoto

Verhaal

Als de Duitsers in 1940 binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is.

Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken...: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door?

Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij diverse bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en hij ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde.

Scènefoto's

Scènefoto van Soldaat van Oranje
Scènefoto van Soldaat van Oranje
Scènefoto van Soldaat van Oranje
Scènefoto van Soldaat van Oranje
Scènefoto van Soldaat van Oranje
Scènefoto van Soldaat van Oranje

Video

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Musicals

Frozen de Musical
Stage Entertainment
De Tocht
De Tocht B.V.
Mamma Mia!
The Party
Just Entertainment
Meer musicals

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda