Ellen Pieters, Richard Spijkers, Desi van Doeveren en Annick Boer in Onze Jordaan

8 februari 2024, 10:41 - Redactie
Ellen Pieters, Richard Spijkers, Desi van Doeveren en Annick Boer in Onze Jordaan
Foto: Margot de Heide

Op maandag 21 oktober gaat in het DeLaMar Theater in Amsterdam Onze Jordaan in première, een nieuwe Nederlandse musical geschreven en geregisseerd door Diederik Ebbinge, in het kader van het jubileumjaar Amsterdam 750, over de naoorlogse geschiedenis van de Amsterdamse wijk de Jordaan. Hoofdrollen worden gespeeld door Ellen Pieters, Richard Spijkers, Roosmarijn Luyten, Desi van Doeveren, Peter Gijsbertsen en Annick Boer. Onze Jordaan wordt geproduceerd door TEC Entertainment in samenwerking met de Theateralliantie.

Het verhaal van Onze Jordaan begint in het jaar 2000. In een Amsterdams bejaardentehuis wordt Greet (Ellen Pieters) klaar gemaakt om in de gezamenlijke koffiekamer haar 80e verjaardag te vieren. Ze vertelt uitgebreid over haar leven in de Jordaan. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is haar man Jopie overleden, haar als alleenstaande moeder van twee kinderen achterlatend. Ze vertelt over de onderlinge saamhorigheid tussen de buurtbewoners, die versterkt wordt door het samenkomen met het koor de Belcanto’s, opgericht door haar Jopie (Richard Spijkers). Dit alles tegen de achtergrond van de Jordaan, de armoede en het verval van de wijk.

Van de plannen van de gemeente in de jaren ‘80 en ‘90 om de oorspronkelijke bouw te vervangen door nieuwbouw en de uittocht van de echte Jordanezen naar Purmerend, Lelystad en Almere. En van de komst van Yuppen en studenten, die de wijk weliswaar hebben gered van nieuwbouw en verval, maar daarmee ook het unieke karakter van de wijk definitief hebben veranderd. Een verhaal vol van humor, emotie, melancholie, teleurstelling en verbittering, maar vooral ook hoop en verzoening!

Het stuk wordt muzikaal ondersteund door de typische belcanto zangstijl, zoals we die kennen van Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen. Nummers die de revue passeren, in eigen arrangementen, zijn onder meer De Parelvissers, Bij Ons In De Jordaan, Funiculi, Funicola, Pikketanusie, Het Slavenkoor, Glimlach van een Kind, La Donna è Mobile en Amsterdams Parfum.

De cast van Onze Jordaan bestaat verder uit Stefan de Kogel, Steyn de Leeuwe, Walter de Kok, Marieke Goemans, Julia Berendse, Mark Roy Luykx, Mitch Blaauw, Melinda de Vries en Willianne Liemborg.

Première
21 oktober 2024
Dernière
5 januari 2025
Producent
Stichting Theateralliantie
Meer over Onze Jordaan Ander nieuws over Onze Jordaan
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda