Viermaal is scheepsrecht: Lelies heeft première in zicht

6 april 2022, 18:29 - Redactie
Viermaal is scheepsrecht: Lelies heeft première in zicht

Iedereen was er klaar voor afgelopen december, de puntjes werden op de i gezet en de première was binnen handbereik. Ondanks eerdere tegengestelde berichten, besloot het demissionair kabinet een lockdown af te kondigen. Teleurstelling heerste bij de producent, cast en orkest. Stichting NDM Theaterproducties heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft besloten de productie te verplaatsen naar april en mei 2022. Regisseur Niels de Mossenau: “Iedereen heeft hier zijn hart en ziel ingestoken en iedereen wil dit prachtige verhaal gaan vertellen, dus we zijn er met zijn allen gewoon weer voor gegaan.”

Lelies vertelt het verhaal van een groep gevangenen, die onder leiding van Simon Doucet in de jaren '20 een toneelstuk opvoeren ter ere van bisschop Jean Bilodeau. Onder het mom van 'de laatste biecht' lijkt dit toneelstuk een schuldbekentenis van Doucet, maar langzamerhand ontrafelt het verhaal zich tot een waarheid die de bisschop niet onder ogen wil komen. De belangrijkste thema’s in het verhaal zijn homoseksualiteit, religie en identiteit. Het zijn ook deze thema’s die de jonge producent aan het licht wil brengen met de voorstelling. “Dit zijn thema’s die niet uitsterven. Ook niet tijdens een pandemie; ze blijven sluimeren. Wat ik wil doen, is het gesprek weer openbreken.”

De cast bestaat uit onder andere Gregory Langen, Philip Janssen en De Mossenau zelf. Een groot deel van de cast was ook al te zien tijdens Showstoppers – In Concert, een musicalconcert met onder andere Tony Neef en Ellen Evers.

Stichting NDM Theaterproducties mag voor de musical Lelies gebruik maken van het originele decor en de originele kostuums, die de Vlaamse producent Judas Theaterproducties ter beschikking heeft gesteld. De Mossenau: “De kostuums zijn prachtig gemaakt van de meest alledaagse voorwerpen. Dat wij ze nu weer kunnen gebruiken, heeft zo’n toegevoegde waarde voor de voorstelling.” De cast zal worden begeleid door een live-orkest onder leiding van Robert Stoop. “Muziek is zo belangrijk in een voorstelling en het live-orkest draagt bij aan de volledige ervaring van het stuk.”

Lelies – De Musical zal net als in december slechts twee dagen spelen in ’t Zonnehuis, Amsterdam. Verder zal de voorstelling in mei twee dagen in Theater De Bussel te Oosterhout spelen in plaats van in het Factorium te Tilburg. “Door de vele verplaatsingen was het niet mogelijk om in het Factorium te spelen, maar de voorstelling zal goed tot zijn recht komen in De Bussel, dat weet ik zeker”, aldus regisseur Niels de Mossenau. Dat de voorstelling alsnog gespeeld kan worden is ook zeker te danken aan het VSB fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, die, na het gedwongen uitstellen van de voorstelling de stichting bleven ondersteunen.

De voorstelling zal spelen op 29 en 30 april in ’t Zonnehuis te Amsterdam en op 21 en 22 mei in Theater De Bussel te Oosterhout.

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda