Theaterspektakel Het Geluk van Limburg met Huub Stapel volgend jaar te zien

10 juli 2024, 13:46 - Redactie
Theaterspektakel Het Geluk van Limburg met Huub Stapel volgend jaar te zien
Foto: Bjorn Frins

Een vergeten stukje Nederlandse geschiedenis -de mijnindustrie in Limburg- wordt in 2025 in de spotlights gezet in het nieuwe muzikale theaterspektakel Het Geluk van Limburg van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans en Huub Stapel. Schrijver en muzikant Frans Pollux schrijft het script dat is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Marcia Luyten. Filmregisseur en -producent Pieter Kuijpers vormt samen met Servé Hermans het regieteam. De première vindt plaats op zondag 27 juli 2025 in de Rodahal in Kerkrade.

De hoofdrol is voor Huub Stapel. ‘Fantastisch dat we met deze voorstelling aandacht besteden aan een vergeten stukje Limburgse geschiedenis en bovenal aan de mensen die keihard ondergronds hebben gewerkt. Die mensen mogen we nooit vergeten en die hopen we te eren met deze voorstelling. Met deze hoofdrol als de grootvader van de familie keer ik voor een aantal maanden terug naar mijn dierbare Limburg’, aldus Huub Stapel.

Frans Pollux en Marcia Luyten over het script

Frans Pollux schreef eerder de toneelteksten Pinkpop en Zwart Water voor Toneelgroep Maastricht. Het Geluk van Limburg wordt zijn grootste toneelbewerking: "We baseren ons op het boek van Marcia Luyten. Prachtig geschreven, en wat zij heel knap doet is, de complete historie van de Limburgse mijnen in één boek vangen. Daardoor dachten wij: dat kán dus. Zo’n grote, lange geschiedenis in een compact verhaal vertellen. En dus volgen we in het theaterspektakel een familie in Heilust, in de schaduw van de mijn Willem-Sophia. Drie generaties vrouwen en mannen voelen hoe de kerk, de staat en het mijnbedrijf hen steeds meer bij de strot grijpen. Voeg daarbij twee oorlogen, mijnongelukken, economische crises. Dat levert spanningen op, grote verwachtingen die niet altijd worden waargemaakt, en dus: drama. Toch valt er, net als in het boek, met al die koempels ook genoeg te lachen, te zingen en te vieren. Want dat laatste is volgens mij wat het geluk van Limburg eigenlijk is: de saamhorigheid."

Marcia Luyten: "Geen van mijn boeken gun ik bewerking tot muziektheater meer dan Het Geluk van Limburg . Het gaat over glorie en tragiek. Over hoofdpersonen, kleine individuen, opgetild in een groot en machtig verhaal. En dat verhaal vindt met Servé Hermans en Pieter Kuijpers de best denkbare makers. Met Frans Pollux, die de geschiedenis echt begrijpt en invoelt, de ideale scriptschrijver. En natuurlijk, Huub Stapel als vertellende grootvader - wie anders? Het is voor mij een grote eer dat zij Het Geluk van Limburg gaan verbeelden. Ik verheug me op de samenwerking en ik zie uit naar de première."

Pieter Kuijpers en Servé Hermans vormen het regieteam

Ook Pieter Kuijpers keert terug bij Toneelgroep Maastricht. Hij maakte met Zwart Water zijn debuut als toneelregisseur: "Samen met Servé Hermans vorm ik het regieteam. Onze rolverdeling zal tijdens het proces duidelijk worden, maar we gaan zeker gebruik maken van elkaars ervaringen en verschillende achtergronden. Servé is een meester in de regie van grote spektakelstukken. Ik zal mijn filmische achtergrond toevoegen aan de kleinere scènes en de videobeelden.’ Servé Hermans: ‘Pieter en ik zijn allebei geïnteresseerd in de verhalen van en over Limburg. Het boek van Marcia stond hoog op ons lijstje, een geweldig verhaal om te vertellen. Het Geluk van Limburg is een waardige opvolger van mijn regies voor Dagboek en een Herdershond en Het was Zondag in het Zuiden . Dit keer komen film en theater samen. Daar kijk ik heel erg naar uit."

Het Geluk van Limburg

Een familiekroniek getekend door de opkomst en ondergang van de mijnindustrie. Zuid-Limburg, tussen 1900 en 1970, iedereen leeft een leven bepaald door de mijn, de kerk en de staat. Drie generaties van een familie maken de gloriedagen en uiteindelijke ondergang van de mijn Willem-Sophia mee. Trots, volgzaamheid en verzet botsen wanneer de familieleden worden geconfronteerd met industrialisatie, oorlog en valse vergezichten. Het Geluk van Limburg is een ode aan veerkracht, liefde en verbondenheid van een Limburgse familie.

Het Geluk van Limburg is van 23 juli tot en met 26 oktober 2025 te zien in de Rodahal in Kerkrade.

Première
27 juli 2025
Dernière
26 oktober 2025
Producent
Toneelgroep Maastricht
Meer over Het Geluk van Limburg Ander nieuws over Het Geluk van Limburg
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda