Soy Kroon en Thomas Cammaert in Trompettist in Auschwitz

10 november 2021, 08:37 - Redactie
Soy Kroon en Thomas Cammaert in Trompettist in Auschwitz
Foto: Annemieke van der Togt

Soy Kroon en Thomas Cammaert zullen vanaf volgend voorjaar te zien zijn in de nieuwe voorstelling Trompettist in Auschwitz van producent De Theater BV. Het toneelstuk zal worden geregisseerd door Eddy Habbema en vertelt het aangrijpende verhaal van Lex van Weren.

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

“Trompettist in Auschwitz is een verhaal van overleven. Een verhaal van je vastklampen aan het kleinste sprankje schoonheid in een verder compleet duistere wereld. Een verhaal over één van de zwartste bladzijden uit onze wereldgeschiedenis”, zegt producent Christian Seijkens. “Een verhaal dat aantoont hoe belangrijk het is dat we het blijven vertellen. Dat we blijven herdenken. Dat we nooit vergeten.”

“De verhalen over de Tweede Wereldoorlog zijn schrijnend en heftig om te horen, maar het blijft ontzettend belangrijk om ze te vertellen, zodat we ze nooit vergeten”, zegt Thomas. “Het is een eer om daar als acteur aan te mogen bijdragen. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen met Soy dit ontroerende verhaal op het toneel te brengen. Om dit samen met een vriend te mogen doen, maakt het extra bijzonder.” Soy vervolgt: “Het boek greep me meteen naar de keel door de filmische vertelling, over de kracht van muziek in een vreselijke tijd. Samen met Thomas, waarmee ik ook nog eens goed bevriend ben, komen we naar de mensen toe en zullen we een puur verhaal vertellen.”

Trompettist in Auschwitz gaat op 4 april volgend jaar in première in de Leidse Schouwburg in Leiden.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda