Richard Groenendijk viert jubileum met hoofdrol in musical Hairspray

23 april 2024, 14:01 - Redactie
Richard Groenendijk viert jubileum met hoofdrol in musical Hairspray
Foto: Musicalweb

De Graaf & Cornelissen Entertainment maakt vandaag bekend de legendarische musical-comedy Hairspray vanaf oktober 2025 terug in de theaters te brengen, met cabaretier Richard Groenendijk als Edna Turnblad. Hairspray was in 2002 een enorme hit op Broadway en sleepte maar liefst acht Tony Awards in de wacht. Een paar jaar later volgde de succesvolle verfilming met John Travolta als moeder Edna, een rol die traditioneel door een man wordt gespeeld.

De show speelt zich af in het Amerika van de jaren ‘60, een tijd waarin er op veel gebieden veranderingen aan de orde van de dag zijn. Op het vlak van muziek, dans, kleding en uiteraard kapsels. Maar ook op maatschappelijk gebied moet de wereld flink opgeschud worden. En daar zorgen Tracy Turnblad en moeder Edna wel voor.

Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zijn verheugd ook deze bekende musicaltitel weer naar de Nederlandse theaters te kunnen brengen. Met hun huidige musicalproductie Mamma Mia! behaaldenze twaalf Musical Award nominaties. Later dit jaar gaat de musical Saturday Night Fever in première en daarna zal ook de musical-revue Josephine B. te zien zijn. Recent is bekendgemaakt dat de producent ook de rechten heeft verworven voor de iconische voorstelling West Side Story.

Creatief producent Hans Cornelissen: ‘’We zijn ongelofelijk blij dat Richard Groenendijk de rol van Edna Turnblad zal vertolken. Wat ons betreft is hij op alle fronten de ideale kandidaat. Het is een rol die in het verleden ook werd vertolkt door onder anderen John Travolta, Divine en Michael Ball. Hairspray maakt op komische en vaak confronterende wijze duidelijk dat je moet kunnen zijn wie je wil zijn. Of je nu wit bent of zwart, dik of dun of graag als vrouw gekleed gaat’’.

Hoofdrolspeler Richard Groenendijk: ‘’In 2025 sta ik 30 jaar op het toneel en ik kan me geen leukere manier voorstelen om dat jubileum te vieren dan met de rol van Edna Turnblad in Hairspray. Ik mocht de rol 15 jaar geleden een aantal keer spelen als vervanger in de toenmalige versie en er is geen feestelijker musical om in te staan. Daarnaast is de voorstelling qua thematiek ook nog eens ontzettend relevant en actueel. En ik vind het heerlijk om weer eens met een grote groep mensen op tournee te gaan. We gaan er met z’n allen één groot spetterend feest van maken”.

De regie van Hairspray is in handen van Joep Onderdelinden, Allard Blom maakte de vertaling/bewerking. Het wordt een nieuwe frisse versie met een swingend live orkest. De musical zal in het seizoen 2025/2026 langs de Nederlandse theaters toeren. De première vindt plaats op zondag 12 oktober 2025 in het Oude Luxor Theater Rotterdam.

Première
12 oktober 2025
Dernière
N.N.B.
Producent
De Graaf & Cornelissen
Meer over Hairspray (2025) Ander nieuws over Hairspray (2025)
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda