Recensie: Zodiac: spektakel met een randje (3 sterren)

6 juli 2021, 20:13 - Redactie
Recensie: Zodiac: spektakel met een randje (3 sterren)

Op maandagavond ging Zodiac de musical in première in de voormalige Koepelgevangenis van Breda. Hierin zagen we Samir Hassan in de hoofdrol van Bo Boogschutter. Verder spelen mee: René van Kooten, Dominique de Bont, Dennis Willekens, Hilke Bierman en Marcel Visscher. Het stuk wordt geregisseerd door William Spaaij met Stanley Burleson als choreograaf. Dick van den Heuvel schreef script en liedteksten.

Zodiac vertelt het verhaal van de Aarde die uitgeput wordt door de mensheid, waarbij we meteen zijn aangeland in 2031. Onze blauw-groene planeet is inmiddels niet zo groen meer. Ook schoon drinkwater is schaars en eten is er al helemaal niet meer voor de menselijke populatie die uit zijn voegen gegroeid is. Zij die nog wel voedsel en water hebben blijken een heel systeem opgetuigd te hebben om de minder fortuinlijken onder de duim te houden en zelfs “terug de zee in te duwen”. Dit alles om te voorkomen dat zij hun geluk komen zoeken op het deel van de planeet dat nog wel (een klein beetje) voedsel en water bevat. Liefde voor de medemens blijkt er weinig meer te zijn, uitgezonderd van “de Groenen” die een andere aanpak propageren. Zij verdelen dat wat er nog is liever over een ieder op Aarde en zien daarbij nog steeds kansen om het tij te keren.

Hoog boven dit alles kijkt de dierenriem (Zodiac) op de Aarde neer en ziet hoe slecht zij er aan toe is. En hoe de mensheid met haar om gaat. Zij besluiten Boogschutter (mooi neergezet door Samir Hassan) naar de Aarde te sturen om de vier elementen aarde, water, lucht en vuur, terug te halen om vervolgens de Aarde te vernietigen. Het experiment dat zij met de Aarde en de mensheid voor ogen hadden is immers duidelijk mislukt. Het is maar de vraag of de mensheid deze dreigende apocalyps in deze 2 uur durende visuele show kan afwenden.

Dat alles vindt dus plaats in 10 jaar vanaf heden. Wat je ook vindt van klimaatverandering, in zo’n korte tijd is dat wel een hele grote verandering. Het maakt dat het verhaal niet bij ons binnen kwam, omdat het lastig is je zo’n grote verandering in zo’n korte tijd voor te stellen. Het grootste probleem hierin is echter dat het geluid in de Koepelgevangenis absoluut niet meewerkt. Het zal ongetwijfeld aan de ruimte liggen dat de teksten, zeker in de luidere en meer up-tempo stukken, niet te verstaan waren. Het is fijn dat je volledig ondergedompeld wordt in de muziek, maar hierdoor verdronk de zang in het overige geluid. Aan de solisten en het ensemble ligt het zeker niet want die zetten allemaal een geweldige prestatie neer. Met een beetje moeite waren de rustigere stukken wel te volgen, zoals bijvoorbeeld het prachtige duet tussen Frederik (René van Kooten) en zijn dochter Evi (Dominique de Bont), het beste nummer van de avond. In de meeste andere stukken werd echter geen recht gedaan aan al deze mensen die na zo lange tijd eindelijk weer op de planken mochten staan...

Wat absoluut wèl het vermelden waard is, zijn de geweldige visuele aspecten. Er wordt prachtig gebruik gemaakt van de koepel die bijna als een natuurlijk hemelgewelf over deze mooie locatie ligt. De projecties voegen echt wat toe aan deze voorstelling. Zo ook de scène aan het strand en het gebruik van drones. Met name in een van de laatste scènes waarin Vinder (in een prachtige dans van Marie Körbl) zich laaft aan de zon en vervolgens vleugels krijgt wordt prachtig voorgegeven door deze oplichtende en “dansende” drones.

De prachtige locatie is meteen de grootste uitdaging van deze voorstelling. En het krachtige onderwerp past absoluut in deze tijd. Jammer dat deze alleen niet uit de verf komt. Ook de wat clichématige (spreek-) teksten hadden wat ons betreft anders gemogen. Ken je echter het verhaal en zie je Zodiac als een muzikale show, dan is deze voorstelling eens een andere belevenis dan een meer gebruikelijke musical.

Zodiac speelt nog in de voormalige Koepelgevangenis Breda tot en met 29 augustus.

Door: Henk Renting

Scenefoto's: Karin Jonker

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Soldaat van Oranje
Datum: 08-09-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda