Recensie: Simone Kleinsma brengt muziektheater een stap ‘verder’ (5 sterren)

12 oktober 2021, 18:33 - Redactie
Recensie: Simone Kleinsma brengt muziektheater een stap ‘verder’ (5 sterren)

Verder… Hoe ga je verder nadat degene met wie je alles kon bespreken er niet meer is? Die je altijd om raad kon vragen. Bij wie je altijd “thuis” was. Wiens spullen je nog elke seconde om je heen hebt en wiens aanwezigheid je nog zo voelt…

Simone Kleinsma tracht antwoorden te vinden in haar nieuwe voorstelling VERDER, waarin ze beschrijft hoe het is om de draad weer op te pakken na het plotseling overlijden van haar man; nu zo’n 4,5 jaar geleden. Een uitermate persoonlijke voorstelling over de manier waarop je je leven opnieuw moet inrichten en definiëren. Het had zomaar een enorm zwaarmoedige voorstelling kunnen worden, maar niets is minder waar. Simone beschrijft weliswaar hoe lastig het allemaal is; hoe ze worstelt met zaken als het weg doen van zijn spullen, van een oude fotocamera waarop nog onontwikkelde foto’s staan tot de badmat waarop zijn voeten zo vaak hebben gestaan.

Iemand (zijzelf?) zei: “Neem de tijd”. Maar hoeveel dan? Wanneer mag je weer eens de slappe lach krijgen bijvoorbeeld? En hoeveel tijd moet er verstrijken voor je even mag flirten met een charmante voorbijganger? En hoe onvermijdelijk is het de spullen van je man op te moeten ruimen. Wat doe je weg en wat hou je? Zelf Marie Kondo’s methodes lijken niet te helpen…

De tijd was daar om een volgende stap te zetten, zoals ze zelf beschrijft. Ze was niet de eerste en zal ook zeker niet de laatste zijn die hier mee te kampen heeft. En dus een programma over “hoe nu verder”. Simone beschrijft alles met liefde, humor, en veelal zelfs plezier. Gesteund door twee uitmuntende musici waarbij je geen enkel moment een groter orkest mist. Niet alleen in de verstilde nummers, maar ook in de wat meer uptempo nummers. Overal merk je de passie voor de muziek en voor het vak. Naast het uitstekende spel van Menno Theunissen op toetsen moet ook zeker Maria Martinez Payà genoemd worden die verantwoordelijk is voor (voornamelijk) de percussie. Ze heeft een groot aandeel en dat is niet onterecht.

De grote kracht van Simone Kleinsma is haar schijnbaar moeiteloze zang, spel, humor en gevoel voor timing. Ze houdt het publiek van begin tot eind aan haar lippen gekluisterd. En als ze ook nog eens een enorm ritmegevoel als percussioniste laat zien, levert (ook) dat haar een welverdiend ruim applaus op.

Wie wil zien waarom Simone Kleinsma één van de grootste musicalsterren is die Nederland op dit moment kent, moet zeker deze voorstelling gaan zien. Hier zie en hoor je hoe een verhaal verteld kan worden in een lied. Emotie overbrengen: groots, klein, in een ballad of rap; Simone beheerst het allemaal.

Door: Henk Renting

Castfoto's: Musicalweb.nl

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda