Recensie: Rebecca in Wenen, een spektakel met prachtige finesses (5 sterren)

2 december 2022, 12:35 - Redactie
Recensie: Rebecca in Wenen, een spektakel met prachtige finesses (5 sterren)
Foto: Deen van Meer

Op 22 november 2022 was Musicalweb in Wenen voor de musical Rebecca van Die Vereinigten Bühnen Wien.

Rebecca is een bewerking van het gelijknamige boek van Daphne du Maurier, die verhaalt van Maxim de Winter die een nieuwe liefde vindt (“Ich” genoemd) nadat zijn vorige vrouw Rebecca de Winter is overleden. Als hij na het huwelijk met deze nieuwe dame terugkomt op zijn landgoed Manderley treft de nieuwe Mrs. De Winter daar huishoudster Mrs. Danvers die de dood van Rebecca maar niet kan accepteren en Ich duidelijk maakt dat zij niet in de schaduw kan staan van de vorige Mrs. De Winter. Ich moet daardoor opboksen tegen deze strenge vrouw die haar het leven behoorlijk zuur maakt.

Als op een gegeven moment een boot aanspoelt waarin de verdronken Rebecca wordt aangetroffen heeft Maxim zich te verantwoorden. Want hoe kan het dat hij een ander lichaam al eerder geïdentificeerd heeft als die van zijn vrouw en wat heeft hij eventueel met haar dood te maken?

De musical door Michael Kunze & Sylvester Levay is vrijwel geheel trouw aan dit boek en zo zien we al deze personages terug op het toneel. Hierbij worden een deel door Nederlanders gespeeld, al zien we die niet allemaal deze avond. Zo heeft Nienke Latten deze voorstelling vrij en wordt haar rol Ich (uitstekend) gespeeld door Vannessa Heinz. Ook zien we Silke Braas-Wolter als Beatrice in plaats van Annemieke van Dam. Beide spelen hun rol vol verve, waarbij vooral het spel van Beatrice en de zang van Ich opvalt. Deze avond speelt ook Max Niemeyer die overtuigt als Maxim de Winter en de eveneens Nederlandse Ana Milva Gomes als de heerlijke over-the-top Mrs. Van Hopper die zorgt voor de aangename lichte momenten in de voorstelling.

Toch gaan de meeste credits uit naar Willemijn Verkaik die de rol van Mrs. Danvers speelt. Haar bühne presence is enorm. Ze lijkt meteen het hele toneel te vullen, al komt ze van achter op het grote podium, gehuld in het halfdonker. We kennen haar geweldige spel en natuurlijk haar grootse stem. Ze maakt meerdere keren indruk in haar nummers met als hoogtepunt de reprise van “Rebecca”. Ditmaal in een duet met Ich; geholpen door het fantastische ensemble, grootse orkestrale muziek en een prachtig decor. Het levert hen een wel verdiend zeer groots applaus op en we zien zelfs enkele mensen een staande ovatie geven midden in deze voorstelling.

De decors en ook het licht zijn geweldig. Van een hotellobby in Monte Carlo tot het huis van Maxim de Winter en een boothuis aan zee; ze zijn allemaal even prachtig, gedetailleerd, geweldig uitgelicht en vol diepte. Hoe het maanlicht door een rond raam achter op het podium neer schijnt op de enorme statige trap in het huis van Maxim; over elk detail is nagedacht. Laat staan de indrukwekkende finale waarvan we de inhoud hier niet zullen onthullen.

Hoe heerlijk ook om de klanken van ruim 20 musici van het altijd geweldige Orchester der Vereinigten Bühnen Wien uit de orkestbak te horen opstijgen. Ook mede door hen is het niet erg als je de Duitse taal wat minder machtig bent. Het helpt dan om het verhaal van tevoren even goed door te nemen; ook dan heb je een geweldige avond. Let bij het reserveren van kaarten wel op zichtlijnen, want het Raimund Theater kent een aantal pilaren van waar achter je “restricted view” hebt. Dat zou zonde zijn van deze zowel muzikaal als visueel prachtige musical.

Als musicalliefhebber in Wenen mag je Rebecca zeker niet overslaan; producties als deze zien we zelden in Nederland.

Scenefoto's: Deen van Meer

Door: Henk Renting

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda