Recensie: Imponerende Sunset Boulevard aan de Amstel (5 sterren)

31 maart 2018, 10:38 - Redactie
Recensie: Imponerende Sunset Boulevard aan de Amstel (5 sterren)

De Engelse cast van Andrew Lloyd Webbers Sunset Boulevard beleefde op 29 maart haar Nederlandse premiere en Musicalweb.nl was er uiteraard bij.

Onder de titel “Broadway aan de Amstel” haalt Koninklijk Theater Carré sinds 2016 elk jaar een grote Engelstalige musical naar onze hoofdstad. Dit jaar is het de beurt aan Sunset Boulevard, die weliswaar niet van Broadway komt maar in een Engelse productie naar Nederland komt.

Sunset Boulevard is echter een op en top Amerikaans stuk, gesitueerd in het Hollywood van de 50-er jaren. Norma Desmond (gespeeld door Ria Jones), is een van de grootste actrices uit de tijd van de “stomme” films, die echter niet de overgang naar de geluidsfilm heeft kunnen maken. Dan ontmoet ze op een dag de jonger schrijver Joe Gillis (gespeeld door Danny Mac). In hem ziet ze de mogelijkheid een grootse rentree te maken met het scenario dat zij geschreven heeft en hij voor haar bewerken moet.

Jones imponeert vanaf het eerste moment dat ze het podium betreedt. Haar eerste solo “With one look” levert haar een ongewoon en onmiskenbaar lang applaus op. En niet onterecht. Haar spel, mimiek en zang zijn Norma Desmond waardig. Met haar (wel erg sterke) vibrato is haar zang groots waar mogelijk en klein en breekbaar waar nodig. Het publiek mag daar gedurende de avond meerdere keren van genieten als ze je achter in de stoel blaast of op het puntje ervan doet zitten bij de emotionelere stukken. Met recht de leading lady van deze show.

Elke leading lady heeft een grote tegenspeler nodig. En die vindt ze in Danny Mac. Als contrast tegen het imponerende karakter van Norma Jones is daar de rol van Joe Gillis. Danny Mac heeft zeker niet de gemakkelijkste partijen te zingen, maar elke noot is raak. Hij schakelt moeiteloos tussen de verschillende stijlen en kleuren die Andrew Lloyd Webber in zijn karakters heeft aangebracht. Ook zijn spel is geweldig. Het feit dat hij het meeste applaus krijgt als hij in boxershort na de pauze op het podium verschijnt doet hem zeker geen eer aan. Een eer die hij absoluut verdient.

Dan zijn er nog de kleinere rollen die groots gespeeld worden in deze productie. Zo is daar Norma’s butler, gespeeld door Adam Pearce. Hoewel veel minder op het podium te vinden, laat hij de transformatie die hij doormaakt gedurende het stuk prachtig zien. Niet onvermeld mag zijn geweldige stemgeluid blijven; van diepe, donkere baspartijen naar de hoge noten; hij heeft ze allemaal. Ook Molly Lynch speelt en zingt met een kennelijke eenvoud haar partijen. Haar stem is warm en loepzuiver; prachtig passend bij haar rol van heimelijke liefde van Joe.

Ook onder het podium is het dik voor elkaar. Het 16-koppig orkest wordt aangevoerd door dirigent Adrian Kirk. Wat is het toch een genot om naar een dergelijk goed en groot orkest te mogen luisteren. De muziek van Sunset Boulevard vraagt hier om en krijgt het dan ook in ruime mate. Tel daarbij een uiterst functioneel decor, een subliem ensemble èn een Norma Desmond waardig theater en je avond uit is compleet. Sunset Boulevard is nog t/m 8 april 2018 te zien in Koninklijk Theater Carré.

Door: Henk Renting

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda