Recensie: Groots, verbluffend en een kleurrijk spektakel, dat is The Lion King!

31 oktober 2016, 15:31 - Redactie
Recensie: Groots, verbluffend en een kleurrijk spektakel, dat is The Lion King!

Nadat The Lion King in 2004 al te zien was in het Circustheater keert de zelf geprezen Koning der musicals weer terug in Scheveningen waarmee het 25-jarig bestaan van het theater wordt gevierd. Zondag ging de musical groots en feestelijk in première.

Op een stralende dag komt Simba ter wereld. Vol trots tonen zijn ouders de leeuwenwelp als troonopvolger van koning Mufasa aan het uitgestrekte dierenrijk. Maar aan de ongestoorde jeugd van Simba komt wreed een eind als zijn oom Scar door dodelijk verraad de macht grijpt.

Simba vlucht de donkere jungle in en begint aan een lange reis vol gevaren met zijn. Door een groeiend zelfvertrouwen, nieuwe vrienden Timo & Pumba en een ontluikende liefde, gloort er volwassenheid aan de horizon. Simba besluit om de cirkel te sluiten door op te eisen waar hij recht op heeft: zijn troon.

lion_king_scene_5

De voorstelling begint met Rafiki, vriend van Mufasa en Simba en het welbekende intro 'Nants Ingonyama Bagithi Baba' gevolgd door The Circle of Life. De opening is grootst, spectaculair en verbluffend, vooral wanneer de zaal zich vult met prachtige levensgrote dieren als giraffen, impala's, olifanten (waaronder een hartverwarmend baby-olifantje!). Het spektakel bouwt zich op op tot het hoogtepunt dat kleine Simba vol trots aan de wereld wordt gepresenteerd. Deze hele opening ontroerd en bezorgd kippenvel.

De zaal blijft onderdeel uitmaken van het verhaal, dieren maken regelmatig hun entree door de paden en ook de cast, waaronder Simba loopt door de zaal. Gugwana Dlamini speelt de rol van Rafiki met de nodige grappige momenten. Gugwana speelde de rol al eerder in diverse internationale versies en was ook te horen op de originele filmsoundtrack van The Lion King. De koning werd erg statig gespeeld door David Goncalves maar ook kwamen zijn zorgelijke en zachtere kant naar voren met Simba.

lion_king_scene_4

In de eerste helft worden de rollen van Simba en Nala gespeeld door kinderen Raphael en Kiki, in de tweede helft worden de rollen overgenomen door Naidjim Severina en Gaia Aikman. De kinderen speelden erg goed, kleine Simba was avontuurlijk en overtuigend en met name de kleine Nala was erg schattig.

Bijzonder is dat Gaia Aikman 12 jaar geleden in Scheveningen juist de kleine Nala speelde. Als volwassen Nala bewoog Gaia als een sierlijke energieke leeuwin, haar solo Arm Land was prachtig en ontroerend gezongen. Naidjim speelde een sterke Simba die zijn weg langzaam weet terug te vinden naar de troon.

lion_king_feat_6

Scar wordt gespeeld door Jorrit Ruijs die hem kwaadaardigheid eeer goed weet neer te zetten. Scar heeft samen met Rafiki een van de meest uitbundige gedetailleerde kostuums. Duidelijk is dat Scar zijn zinnen op de troon heeft gezet en er alles voor over heeft om dit doel te bereiken.

Een echte slechterik met zijn kabinet aan hyena's waarbij net als in het verhaal drie hyena's worden uitgelicht, Shenzi (Naomi Webster), Banzai (Juliann Ubbergen) en Ed (Maarten Smeele). We vroegen ons gelijk af hoe de rol van Ed (die eigenlijk alleen maar hysterisch lacht) zou worden uitgevoerd, maar Maarten maakte het meer dan waar, en bracht Ed op humoristische wijze tot leven.

Timon en Pumbaa, gespeeld door Steve Beirnaert en Kobe van Herwegen, zorgde samen voor een flinke dosis luchtigheid en humor. Roodsnaveltok Zazu, een rol van Barry Beijer, zorgt als raadsheer van de koning eveneens voor grappige momenten waaronder een leuke verwijzing naar een andere hit van Disney, Frozen.

lion_king_scene_7

The Lion King mag met recht de titel 'Koning der musicals' dragen. De decors zijn spectaculair en groots, de kostuums en poppen, en er zijn zelfs delen van het verhaal die als schaduwspel worden verteld, zijn fenomenaal en kleurrijk en brengen de dieren echt tot leven. De muziek, een mix van verschillende stijlen is prachtig evenals de danstechnieken. Alles is perfect op elkaar afgestemd en vloeit naadloos in elkaar over. Je waant je echt even twee uur in Afrika met de koning der dieren.

The Lion King is een absolute must om te gaan bekijken dit seizoen! Maak geen zorgen, zorg maar dat je geniet... Hakuna Matata!

premiere_lion_king_1

premiere_lion_king_2

premiere_lion_king_3

premiere_lion_king_4

premiere_lion_king_5

premiere_lion_king_6

Door: Jolanda Grutter en Michel Wester

Scenefoto's: Deen van Meer

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda