Recensie: Een leven samen (3 sterren)

19 september 2020, 17:04 - Redactie
Recensie: Een leven samen (3 sterren)
Foto: Annemieke van der Togt

Het theaterseizoen komt langzaam weer op gang en dit najaar zullen voornamelijk kleinere producties in de theaters te zien zijn. Een van deze producties is de nieuwe musical Een leven samen van producent De Theater BV. Een musical die in slechts een maand tijd werd geschreven door Allard Blom. Verantwoordelijk voor de regie is Martin Michel, de muziek werd gemaakt door Ad van Dijk.

Verhaal

Julius en Ina zijn een jaar of zeventig en wonen al een tijdje in een verpleeghuis. Julius was vroeger tekenaar. Ina ging voor het gezinsleven. Ze delen een leven samen. Maar dat weten ze niet meer zo goed. Iedere morgen ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Delen ze hoogte- en dieptepunten van hun gezamenlijke leven. Maken ze ruzie. Hebben ze eindeloze gesprekken en hoogoplopende discussies. En worden ze verliefd. En iedere avond nemen ze afscheid van elkaar en vergeten ze de ander. Om de dag erna opnieuw verliefd te worden.

De hoofdrollen worden gespeeld door Doris Baaten, Alfred van den Heuvel, Alexandra Alphenaar en Ara Halici. Te zien is hoe de jonge Ina (Alexandra) en de jonge Julius (Ara) elkaar ontmoeten op het station. Ina is erg van het vooruit plannen en Julius is als tekenaar juist heel erg vrij en ziet wel hoe het leven loopt.

Tegelijkertijd zien we de oude Ina (Doris) en de oude Julius (Alfred) in het verzorgingstehuis. Het is mooi om te zien hoe de verschillende rollen (Jonge Ina en Julius en oude Ina en Julius) elkaar gedurende de voorstelling blijven kruizen. De vier acteurs vertolken hun personages sterk. Duidelijk is het verlangen naar elkaar van de twee jonge mensen te zien maar komt helaas komt het niet zover.

Een leven samen is qua opzet een intieme en rustige musical. Het tempo blijft de gehele voorstelling laag. Helaas gaat door de verplichte regels in verband met het coronavirus de nodige intimiteit en warmte verloren doordat continue een bepaalde afstand behouden moet worden.

Het afstand houden wordt op een aantal momenten wel creatief opgelost door zogenaamde snotneuzen en het dragen van mondkapjes door de verpleging (dubbelrollen van Alexandra en Ara). Het decor van de productie is erg sober decor en bestaat uit slechts twee stoelen, twee tafeltjes, twee bankjes en een doek. De zang wordt begeleid door piano.

Een leven samen is te zien tot en met 18 december in diverse theaters.

Scenefoto's: Annemieke van der Togt

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Blijf op de hoogte van het musicalnieuws via: Facebook - Instagram - WhatsApp - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Efteling Musical
Locatie: Munttheater
Datum: 10-12-2023
Tijd: 16:00 uur
Volledige agenda