Recensie: David Bowie’s Lazarus is een fraai kunstwerk (5 sterren)

14 oktober 2019, 11:53 - Redactie
Recensie: David Bowie’s Lazarus is een fraai kunstwerk (5 sterren)

Op zondagavond ging in het DeLaMar Theater in Amsterdam David Bowie's Lazarus in première. De musical is een vervolg op het boek The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis uit 1963 en is tevens het laatste werk van David Bowie. Het script werd geschreven door Enda Walsh. Lazarus ging Off-Broadway in première ging op 7 december 2015 met Michael C. Hall in de hoofdrol, onder andere bekend uit Dexter.

In de Nederlandse versie wordt de hoofdrol van Thomas Jerome Newton vertolkt door Dragan Bakema. Verder zijn er rollen voor: Noortje Herlaar, Pieter Embrechts, Jorrit Ruijs, Juliana Zijlstra, Holly Mae Brood, Thomas Cammaert, Shary-An, Jeroen C. Molenaar, Esmée Dekker en Renee de Gruijl.

Lazarus bewijst vanaf het eerste moment dat het genre musical erg breed is en zich ook niet eenvoudig laat vergelijken met andere producties. Het is geen simpel avondje vermaak, het is een verbluffende reis door het brein van Bowie met stukken die soms moeilijk te begrijpen zijn en zelfs mogelijk pas veel later 'vallen'.

In de basis gaat het verhaal over Newton die van een andere planeet is gekomen om water op aarde te zoeken voor zijn gezin. Hij krijgt op aarde een succesvolle carrière en een relatie die later stuk loopt met als gevolg dat Newton leeft als een kluizenaar in zijn appartement waar hij alleen maar gin drinkt en TV kijkt. Dronken krijgt hij bezoek van geesten uit het verleden terwijl tegelijkertijd een denkbeeldig meisje hem probeert te bevrijden en te helpen om 'los te laten'.

Dragan Bakema ligt al op het toneel voordat de voorstelling begint en hij blijft vrijwel de gehele voorstelling op het toneel, in zijn pyjama op blote voeten. Hij weet het karakter dat steeds verder verstrikt raakt in zijn eigen gedachten op een uitmuntende manier vorm te geven. Depressiviteit, angst, verdriet, absolute wanhoop en verlangen naar de dood speelt hij met volledige overgave.

Naast Dragan speelt Noortje Herlaar de rol van Elly, de assistente van Newton. Ze maakt indruk met haar knappe acteerwerk gedurende de voorstelling, en onder andere haar zang en spel tijdens het nummer Changes is prachtig om te zien. De rol van Valentine wordt gespeeld door de Vlaamse Pieter Embrechts die vocaal bijzonder sterk is, hij geeft een rauwe, sluwe vertolking van zijn personage.

Juliana Zijlstra speelt de rol van Girl in het stuk. Het meisje dat zich alleen in het hoofd van Newton afspeelt en hem wil helpen om los te komen. Ze speelt deze engel zeer puur en met prachtig heldere zang.

Het decor dat ontworpen werd door Jan Versweyveld is zeer fraai gemaakt. Het gaat om een appartement waarbij achter de ramen de band is geplaatst, in het midden is een groot televisiescherm geplaatst. Gedurende de voorstelling worden er beelden op dit scherm getoond, zowel eerder opgenomen beelden als beelden live van het toneel.

Ook worden er projecties getoond over het gehele decor wat voor mooie effecten zorgt zoals de straten van New York. De combinatie van de projecties, de belichting, het grote scherm en de band maken het podium een lust voor het oog. Soms gebeurt er wellicht iets te veel waardoor je even niet meer weet waar je moet kijken.

In de Nederlandse versie worden in tegenstelling tot andere landen zoals Duitsland de bekende hits van Bowie gelukkig gewoon in het Engels gezongen. Indien de liedjes in het Nederlands gezongen zouden worden dan had dit zeker afbreuk gedaan aan de originele nummers. Echt gedanst wordt er in deze voorstelling niet. De staging is erg goed gezet.

Afgesloten wordt met het nummer Heroes, dat ook in de trailer is te zien. Dit is een emotioneel moment en geen enkel ander nummer van Bowie had het einde van de voorstelling beter kunnen markeren. De voorstelling heeft overigens geen pauze maar dit is geen gemis door het tempo en het aanhoudende visuele spektakel. Eigenlijk zou een pauze een hinderlijke onderbreking zijn in het stuk.

Samengevat is Lazarus een zeer fraai kunstwerk dat blijft boeien van het begin tot het einde. Een bijzonder nalatenschap van David Bowie, het bezoeken meer dan waard.

Scenefoto's: Jan Versweyveld

Door: Michel Wester

Lees meer over:

Volg Musicalweb.nl
Blijf altijd op de hoogte van het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Twitter - TikTok

keyboard_arrow_downEerstvolgende première

Voorstelling: Musicals Gone Mad
Locatie: DeLaMar West
Datum: 13-06-2022
Tijd: 19:30 uur
keyboard_arrow_rightVolledige agenda