Recensie: André het Astronautje is een vrolijk avontuur vol vriendschap en pakkende liedjes

28 maart 2016, 21:31 - Redactie
Recensie: André het Astronautje is een vrolijk avontuur vol vriendschap en pakkende liedjes

Op Tweede Paasdag vond in Theater de Veste in Delft de première plaats van de vrolijke voorstelling “André het Astronautje”. Gebaseerd op de twee boeken geschreven door André Kuipers. Het eerste boek werd daadwerkelijk in de ruimte geschreven. Beide boeken werden, door de makers van de Buurman & Buurman-voorstellingen omgezet naar een avontuurlijk verhaal met liedjes van Claudia de Breij.

In het theater was het een groot feest, een echte astronaut, een gigantische raket, en heuse aliens achter de bar. “André het Astronautje” gaat over een jongen ‘André’ en een muis ‘astromuis’ die willen ontdekken of de maan eigenlijk gemaakt is van kaas. Natuurlijk gaan Andre’s vriendinnetje Valentina en hond Laika mee op dit vrolijke avontuur. Voor de oplettende lezers onder ons: jaaahaaa, vernoemd naar de eerste vrouwelijke ruimtereiziger en de eerste hond in de ruimte.

De musical kreeg een interactieve introductie van Roos van Erkel en Daan van Rijssel, zij vormden naast de twee kinderen de cast. Toen er werd gevraagd wie er later astronaut zou willen worden gingen er een boel handjes de lucht in. Op de vraag wie er in de ruimte was geweest, ging er slechts 1 hand voorzichtig de lucht in, dat was namelijk de hand van André Kuipers. Dit moment werd gevolgd door groot applaus. Er werd erg creatief gebruik gemaakt van poppen en decor.

andre_het_astronautje_1

Bij het eerste liedje met geweldige teksten als: 'Zoek het lekker zelf uit, loop naar de maan!' werd de zaal al gevuld door schaterlachende kinderen en grinnikende volwassenen. André het Astronautje zit vol grapjes en pakkende liedjes die waarschijnlijk na een week nog in je hoofd zitten.

Leuk waren de vele verwijzingen in de musical, denk aan de opa van André, Wubbo, die nog een raket in de schuur had staan letterlijk achter de fiets van oma, het silhouet van Michael Jackson op de kamer van Valentina en de moonwalk op de maan. Zelfs Star Wars kwam nog even voorbij en een familie Marsmannetjes in een Kip-caravan mocht ook niet ontbreken.

Deze luchtige voorstelling bevatte echter ook een serieuze boodschap die als een rode draad door de voorstelling liep, dit ging over het steeds groter wordende probleem, ruimte afval. Telkens kwam Daan met een 'oplossing' helaas bleek al snel, dankzij Roos, dat zijn oplossingen niet werkte. De kleine bezoekers en papa's en mama's kregen nog de boodschap mee om goed voor onze planeet te zorgen omdat er maar een is waar op kunnen leven.

Een toepasselijk raketijsje na afloop maakte de premiere compleet.

André het astronautje is een heerlijk vrolijke voorstelling voor kleine ruimtereizigers vanaf 3 jaar en ook voor ouders is het succes gegarandeerd! Of de maan echt van kaas is? Als je er niet geweest kun je het ook niet weten! De voorstelling is nog te zien in diverse Nederlandse theaters tot en met 29 mei.

andre_het_astronautje_2

Vlog: de ruimtereis van onze minireporter

Slotapplaus

Door: Jolanda Grutter en Michel Wester

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda