Recensie: Amélie de Musical (4 sterren)

22 oktober 2021, 21:16 - Redactie
Recensie: Amélie de Musical (4 sterren)

De Nederlandse versie van Amélie de Musical ging op donderdagavond 21 oktober in première in Theater de Veste in Delft. Amélie de Musical is gebaseerd op de film Amélie, de meest succesvolle Franse film allertijden. Het verhaal van de dromerige Amélie die anderen probeert liefde en vrolijkheid te brengen.

Amélie Poulain houdt zich al haar hele leven verborgen voor de buitenwereld. Als kind werd ze door haar ouders thuis gehouden van school en leefde ze in haar eigen fantasiewereld. Wanneer het eindelijk tijd is om haar huis te verlaten, leidt ze een rustig leventje als serveerster in Parijs. Tot ze door een bijzondere gebeurtenis ontdekt wat ze wil met haar leven: anderen helpen om liefde en geluk te vinden, op haar eigen unieke en betoverende manier. Dan wordt ze zelf verliefd en kan Amélie zich voor het eerst in haar leven niet meer verbergen.

Producent Morssinkhof Terra Theaterproducties richt zich voor het eerst met deze productie op een volwassen publiek waar de producent in de afgelopen jaren juist familievoorstellingen maakte. De rol van Amélie wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Christanne de Bruijn. Zij speelde eerder in de musicals Wicked en Sister Act en de hoofdrol in de Nederlandse speelfilm De Dirigent. De cast bestaat verder uit Ger Otte, Christiaan Koetsier, Anouk Snel, David Schwarz, Charlotte Boudry, Luka de Baets en Keije Schepers. Verantwoordelijk voor zowel de vertaling als de regie is Daniël Cohen.

Door het inventieve decor vol met details waan je je in het Franse Montmartre, van het metrobord, de schoorstenen, tot het interieur van Le Moulin, alles ademt de sfeer van deze kunstenaarswijk. Vanaf het moment dat alle acteurs uit de kleine luikjes raampjes en deuren verschijnen, tot het moment dat het doek valt.

De acteurs zijn overigens ook gelijk het orkest en daarnaast verantwoordelijk voor de decorwissels. Echt ongekend hoeveel werk er door deze 7 mensen verzet wordt op en rond het podium. Voor ons ook niet in te schatten hoe moeilijk het geweest moest zijn om deze cast bij elkaar te vinden, ze moeten alles kunnen en dat kunnen ze! Chapeau!!

Christanne betovert je als Amélie en sleept je met de twinkelingen in haar ogen mee de verbeeldingswereld van Amélie in. De eerste scène waarbij ze met kinderlijk ongeduld de bekende framboosjes van haar vingers eet, zet ze haar karakter gelijk sterk neer. De prachtige liedjes vertelt ze stuk voor stuk als kleine verhaaltjes. Dit geldt voor de gehele cast, de opbloeiende romance, de vele wisselende karakters die voorbij komen.

Er wordt in de voorstelling meermalen gebruik gemaakt van poppen waaronder voor de kleine Amélie waarmee we direct in het begin kennismaken. De kleine Amélie wordt op aandoenlijke wijze tot leven gebracht door o.a. Christiaan Koetsier die in de afgelopen jaren al meerdere rollen als poppenspeler vervulde voor Theater Terra. Ook weet hij prachtig de goudvis van Amelie te spelen en die op een grappige en ietwat harde manier aan zijn einde te laten komen. Naast dit alles vervult hij diverse rollen gedurende de voorstelling. Met zijn sterke en speelse acteerwerk bracht hij de magie van het verhaal van Amelie mede tot leven.

Net als de andere acteurs vervult Ger Otte ook diverse rollen die vaak een humoristische toevoeging hebben. Zo schakelt hij eenvoudig van een de vader van Amélie naar een mevrouw in een badjas tot Elton John die optreed in de fantasiewereld van Amélie.

Amelie de Musical is een mooie en intieme productie en speelt tot en met 3 april volgend jaar in diverse Nederlandse theaters.

Door: Jolanda Grutter

Castfoto's: Musicalweb.nl

Scenefoto's: Annemieke van der Togt

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Kleine Zeemeermin
Datum: 08-09-2024
Tijd: 16:00 uur
Volledige agenda