Recensie: Amandla! Mandela ademt evenwicht en broederschap

5 maart 2016, 15:21 - Redactie
Recensie: Amandla! Mandela ademt evenwicht en broederschap

Vrijdagavond waren wij te gast bij de première van de musical ‘Amandla! Mandela’. Deze voorstelling volgt het levensverhaal van Nelson Mandela van 9-jarige jongen tot aan zijn tijd als president. Een verhaal over een man die de Zuid-Afrikaanse geschiedenis veranderde.

Bij de start van het verhaal word je meegenomen naar zijn tijd als 9-jarige jongen die de wereld leert kennen als een plek waar evenwicht en broederschap, ‘Ubuntu’, centraal staan, wat de rode draad door de voorstelling is. We volgen zijn reis vanaf zijn tijd als rechtenstudent tot aan zijn gevangenschap op Robbeneiland, met aan het einde zijn inauguratie tot president van Zuid-Afrika.

amandla_mandela_5

De voorstelling start ietwat langzaam, maar neemt een vlucht wanneer we een kijk nemen in de studentenjaren van Mandela. Hier worden de beginselen gelegd voor zijn rol als, zelf benoemd onruststoker. De idealen voor gelijkwaardigheid tussen blank en zwart zijn voelbaar in de zaal en maken de voorstelling zeer geloofwaardig.

Kenneth Herdigein, die de rol van Mandela vertolkt, groeit tijdens de voorstelling in zijn rol als Mandela. Van de ietwat onzekere, maar rechtvaardige rechtenstudent, tot aan de leiderschapswaardige en daadkrachtige president, wat ook duidelijk te zien en te horen is.

amandla_mandela_2

Winnie Mandela is een krachtige vrouw, die de idealen van haar man doet voortleven tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland. Deze rol wordt vertolkt door actrice Joanne Telesford. Zij ontroert en is overtuigend in haar spel en zang, wat ervoor zorgt dat je als publiek ook wordt meegenomen in haar rol in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.

Ad Knippels en Peter Bolhuis zorgen beiden voor een sterke tegenhanger tegenover de milde en wijze Mandela en maken met hun krachtige spel de cast compleet.

amandla_mandela_4

De combinatie van de Nederlandse cast en het Khayelitsha United Mambazo koor maakt dat je door de gehele voorstelling heen de authentieke Zuid-Afrikaanse sfeer proeft. Tevens zorgen de goed uitgevoerde choreografieën en de muziek, geschreven door Paul de Munnik, ervoor dat je als publiek mee wordt genomen in een swingende en dynamische voorstelling over de plek waar het allemaal om begon; Zuid-Afrika.

amandla_mandela_2

De musical ‘Amandla! Mandela’ ademt evenwicht en broederschap, zoals het de rode draad door het leven van Nelson Mandela was. Een waar eerbetoon! De musical is nog exclusief te zien in het DeLaMar Theater tot en met 24 april 2016.

Door: Maaike van Hoesel

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda