Nieuwe serie over het leven van Annie M.G. Schmidt, door ogen van kleinzoon

11 september 2018, 22:38 - Redactie

In de 4-delige serie Annie M.G. Schmidt gaat kleinzoon Jonathan van Duijn op zoek naar het verhaal achter het leven en het werk van zijn oma, misschien wel de meest rebelse oma die Nederland ooit kende. Generatie na generatie groeit op met haar werk. Ze verdiende haar sporen op het gebied van cabaret, musical, toneel, columns, kinderversjes, sprookjes en gedichten.

Ook haar eigen leven leest als een spannende roman; het stille Zeeuwse meisje dat uitgroeide tot de belangrijkste verhalenvertelster van Nederland. Jonathan van Duijn bezoekt onder andere in Zeeland, Amsterdam en de Côte d'Azur de plekken die voor Annie veel betekende en vertelt aan de hand van de mooiste en leukste fragmenten over het leven van deze bijzondere naoorlogse schrijfster. De reeks wordt afgesloten met een bijzonder gala dat op oudejaarsavond wordt uitgezonden.

Voor kleinzoon en kunstenaar/theatermaker/timmerman Jonathan van Duijn, die zeven was toen zijn oma overleed, was deze serie een unieke kans om haar beter te leren kennen. "Ik heb natuurlijk veel van haar werk gelezen en ken de familieanekdotes, maar deze serie bracht mij echt dichter bij haar. Het was geweldig om er gaandeweg achter te komen dat de rebelsheid, de sterke drang naar vrijheid en onafhankelijkheid en de liefde voor fantasie en verhalen als een rode draad door haar en mijn leven lopen. Ik ben ontzettend geboeid geraakt door het pad dat zij in haar leven bewandelde om te worden wie zij werd."

Jonathan volgt het pad van haar leven en carrière en duikt in haar levensverhaal; van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de liefde tussen Annie en Dick, de grote successen die zij als schrijfster boekte, het pionierswerk dat zij verrichte op het gebied van de radiosoap en de musical tot de tragische zelfdoding van haar grote liefde en de plotselinge teloorgang van haar carrière.

Maar Annie zou Annie niet zijn als ook dit verhaal niet het einde krijgt dat het verdient. Ze recht haar rug en vecht terug. Haar verhalen, liedjes en versjes voor kinderen worden wereldwijd een enorm groot succes. Neerlands meest geliefde en rebelse oma, de oma van Jonathan, wint er zelfs de Hans Christian Andersenprijs mee. Een internationale en prestigieuze prijs vernoemd naar hét grote voorbeeld van dat Zeeuwse meisje dat ooit met een droom naar Amsterdam vertrok.

De serie over Annie M.G. Schmidt is vanaf 27 november om 20:25 uur te zien op NPO 2.

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda