Muziektheaterspektakel in stadion over de Zuid Afrikaanse Tukker Dhlomo

11 november 2021, 11:49 - Redactie
Muziektheaterspektakel in stadion over de Zuid Afrikaanse Tukker Dhlomo

Een nieuw muziektheaterspektakel over de eerste Zuid-Afrikaanse profvoetballers in de Nederlandse competitie gaat in juni 2022 in première op Erve Asito – stadion van Heracles Almelo. Een regie van Jörgen Tjon a Fong (o.a. De Gouden Koets van Urban Myth en directeur De Kleine Komedie) en Ko van den Bosch (o.a. Noord Nederlands Toneel en regisseur van De Wilde Deerne) met muziek van onder andere Stef Bos.

Een beeldend theaterspektakel met livemuziek, dans, zang, eten en drinken. Gespeeld en gedragen door spelers uit Oost-Nederland en (semi)professionele acteurs en artiesten. De audities vinden plaats in januari 2022. Wie de rollen van Darius Dhlomo en Steve Mokone gaan spelen, zal binnenkort bekend worden gemaakt.

“Om de tijd en de wereld beter te begrijpen, de schoonheid en de lelijkheid, de verbroedering en de achterdocht, de mythe en de werkelijkheid volg je het best de lijn van één leven. Of meerdere” – Stef Bos.

Het muziektheaterspektakel vertelt het verhaal van de middenvelder Darius Dhlomo. Op 11 november 1958 verliet Darius Mfana Temba Dhlomo het Apartheidsregime in Zuid-Afrika om als profvoetballer aan de slag te gaan bij Heracles Almelo na een aanbeveling van landgenoot Steve Mokone - de Zwarte Meteoor – die een jaar eerder al naar Almelo kwam. Dhlomo: man of many talents. Profvoetballer, bokser, jazz-zanger, jeugdwerker, raadslid, maar bovenal ras-optimist. Een man die besloot dat het gemeenschappelijke tussen mensen belangrijker is dan de verschillen.

De voorstelling laat zien hoe hij als jongen in Zuid-Afrika zijn jeugd beleeft. Hoe hij het besef krijgt van apartheid in zijn land. Hoe hij daar besluit om voetballer én bokser te willen worden. Hoe Shaka Zulu hem op zijn Zulu-roots wijst. Hoe hij en Mandela elkaar leren kennen. Hoe hij – eigenlijk nog groen als gras – de oversteek maakt om samen met Mokone in Almelo het verschil te maken. Hoe hij zich thuis voelde op het veld bij Heracles, Vitesse, HVV Tubantia en de Enschedese Boys. Én hoe hij in Enschede de liefde en een rol als gemeenteraadslid vindt. We beleven de groei, de worstelingen en de dromen van een (nog) onbekende legende die zich door de nuchtere gastvrijheid van de Tukkers altijd thuis heeft gevoeld.

Het theaterspektakel is onderdeel van de nieuwe cultuurstichting GelijkSpel. Deze zal zich duurzaam -middels kunst- en cultuurprojecten- inzetten voor een Nederland waar iedereen mee mag doen en zichtbaar zichzelf mag zijn. Naast het muziektheaterspektakel zijn er voorstellingen voor de basisscholen, een educatie- en dialoogprogramma en worden er diverse cultuurprojecten ontwikkeld met inwoners, partners en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is.

“Wij, als bijzonder diverse organisatie, zien de waarde van cultuur en het belang van het vertellen van (historische) verhalen die een confrontatie aangaan met de werkelijkheid en onze gezamenlijke toekomst. Het is extra mooi om dit unieke project samen met onze partner Heracles Almelo te kunnen ondersteunen. We dragen samen de verantwoordelijkheid voor de plek waar we wonen, werken en leven.“ aldus Hans Kroeze, CEO ADG dienstengroep.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Kleine Zeemeermin
Datum: 08-09-2024
Tijd: 16:00 uur
Volledige agenda