Music Hall Classics: Aïda, De Notenkraker, De IXe Symfonie en Het Zwanenmeer

2 mei 2016, 08:02 - Redactie
Music Hall Classics: Aïda, De Notenkraker, De IXe Symfonie en Het Zwanenmeer

Met Aïda, De Notenkraker, De IXe Symfonie en Het Zwanenmeer, staat Music Hall Classics ook komend seizoen garant voor toegankelijke, maar kwaliteitsvolle en gereputeerde klassieke producties. Deze titels worden gebracht door internationale gezelschappen en de top onder de solisten.

Aïda

Met deze opera in vier akten zette Giuseppe Verdi één van de allermooiste liefdesverhalen ooit op muziek. De Egyptische veldheer Radames voert zijn troepen naar de overwinning in de oorlog tegen Ethiopië.

Uit erkentelijkheid biedt de farao hem de hand van zijn dochter Amneris aan. Maar Radames is al verliefd op Aïda, één van Amneris slavinnen en heimelijk een Ethiopische prinses. Een tragedie is onvermijdelijk wanneer Radames aan Aïda zijn militaire strategie vertelt.

Amneris komt dit te weten en verraadt het liefdespaar. Het passionele, gedoemde liefdesverhaal, Verdi’s hartverscheurend mooie muziek en de indrukwekkende Triomfscène, maken van ‘Aïda’ een niet te missen opera.

Te zien in Hasselt, Antwerpen en Gent op 11, 12 en 13 november.

De Notenkraker

De Notenkraker is hét ultieme kerstverhaal op muziek van Pjotr Tsjaikovski en vertelt het verhaal van een meisje, Clara Staalboom. Op kerstavond ontvangt zij een notenkrakerpop. In haar droom komt deze pop tot leven en verandert in een prins.

Clara en de prins raken al snel verliefd en zijn gelukkig, maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. In het gevecht met de muizen, beleven Clara en De Notenkraker allerlei avonturen.

De fabuleuze muziek van Tsjaikovski, de virtuoze danspartijen, het schitterende core de ballet en het decor, maken dit prachtige ballet tot een ongeëvenaard kerstfeest voor jong en oud.

Te zien in Hasselt, Antwerpen en Gent op 15, 17 en 18 december.

De IXe Symfonie

Bijna tien jaar na de dood van de legendarische choreograaf Maurice Béjart, wordt zijn ‘IXe Symfonie’ voor het eerst in 45 jaar weer in ons land opgevoerd, begeleid door Gil Roman (Béjart Ballet Lausanne), de artistieke opvolger van het oeuvre van Béjart.

Met dit ballet had Maurice Béjart geen enkele andere bedoeling dan de muziek zelf te verbeelden. De choreografie volgt trouw de muzikale bewegingen in de virtuoze Negende Symfonie van Beethoven: van angst en lijden naar hoop en vreugde, van duisternis naar licht. Een intense en bijzonder krachtige ervaring, dankzij het gecombineerde genie van Béjart en Beethoven. De wereldpremière van de ‘IXe Symfonie’ werd indertijd omschreven als ‘een revolutie in de dans’.

Anno 2017 zal blijken hoe visionair Maurice Béjart wel was en hoe krachtig, indringend en actueel zijn choreografie nog steeds is. De ‘IXe Symfonie’, gebracht door meer dan 200 artiesten (dansers, muzikanten, solisten), zal ook nu weer het publiek verbazen en de toeschouwers tot in het diepste van hun ziel raken.

6 en 7 januari 2017 om 20:00 uur en 8 januari 2017 om 15:00 uur, Vorst Nationaal

Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is een onsterfelijk sprookje over liefde, en de eeuwige strijd tussen licht en duisternis; gesymboliseerd door de zwarte en witte zwanen Odette en Odile, die van elkaar verschillen als dag en nacht.

Het sprookje voert ons naar een feeërieke wereld, waar de gedroomde liefde onmogelijk blijkt en de hoofdpersonages vluchten in hun fantastische verbeelding. Een geschiedenis waarin zowel melancholie als hoop vertegenwoordigd zijn. Liefhebbers beschouwen Het Zwanenmeer als een uniek ballet binnen de lyrische dans en één van de meest romantische verhalen die ooit op muziek zijn gezet.

Dit stuk bevat alle rijke elementen van het romantische ballet uit de 19e eeuw en is een hoogtepunt van de klassieke dans zoals we die vandaag kennen.

Te zien in Gent en Antwerpen op 7, 8 en 9 april

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda