Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat in De Muze in Noordwijk

2 november 2021, 12:36 - Redactie
Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat in De Muze in  Noordwijk
Foto: Monica Stuurop

De jeugdgroep van Theaterschool Teylingen telt uitzonderlijk veel jongens. Een perfecte basis voor het neerzetten van de voorstelling Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, met daarin twaalf zonen van Jacob. De theaterschool maakt een eigentijdse versie van het bijbelverhaal en staat hiermee eind november op het podium in De Muze in Noordwijk.

Joseph, de favoriete zoon van Jacob, heeft dromen die de toekomst vertellen. Nadat zijn jaloerse broers hem als slaaf verkopen, wacht hem een lange reis. Na veel tegenslagen wordt Joseph de rechterhand van een Egyptische farao. Zijn broers vluchten wegens een hongersnood naar Egypte waar Joseph ze uiteindelijk in zijn armen sluit. Een verhaal over zelfvertrouwen en vergeving.

De 15-jarige Benjamin Jas kruipt in de huid van de dromerige Joseph. Zijn uitdaging is de transformatie van het hoofdpersonage. “Gedurende het verhaal wordt hij ouder, wat betekent dat ik steeds andere energie moet geven. Zijn karakter verandert, terwijl ikzelf bepaalde levenservaringen nog niet heb meegemaakt. Het mooie is dat ik daar in groei, ook straks tijdens de voorstellingen. De regisseur helpt me daarbij.”

Regisseur Patrick Norman de Ridder wil een eigentijds hoofdpersonage op het podium. Benjamin: “Patrick wil Joseph puur maken, wat betekent dat ik de rol meer vanuit mezelf mag spelen.” Benjamin schitterde onder meer in Quasimodo (2019) als verteller. “Nu beeld ik juist uit wat de verstelster over míj vertelt. Zo laat ik de rol vanzelf ontstaan en kan ik emoties goed oproepen.”

Die rol van vertelster wordt gepeeld door Manon Verbaan (20). Ze zingt het verhaal. Met meerdere grote rollen op haar naam is dit wel aan Manon besteed: “De muziek heeft verschillende stijlen en gaat van ballads, naar poppy en rock. Drie dezelfde melodieën komen steeds terug, maar wel met andere teksten. Het is heerlijk om te doen.”

De show is origineel geschreven als groep 8 musical (1968). De vertelster is dan eigenlijk ook een basisschooljuf die het publiek in de zaal en de klas op het podium - met de jongste jeugd - meeneemt in het verhaal. “Ik geef steeds een vogelvlucht en als er een verdrietige wending komt, ben ik degene die uitlegt dat het verhaal eigenlijk ook heel vrolijk is. Er zitten niet echt huilmomenten in hoor, het is leuker op leuker op leuk,” verzekert Manon. Het mooiste aan het verhaal vindt ze dat je heel veel kan bereiken, zonder dat het van tevoren van je verwacht wordt. “Joseph begint als herder, belandt in een gevangenis, en uiteindelijk wordt hij een farao. Zolang je niet opgeeft, kom je wel waar je wilt zijn.”

Bij de opening van het theaterseizoen gaf de 55-koppige jeugdgroep alvast een veelbelovend voorproefje in kleurrijke kostuums en in het prachtige decor. Hoofdrolspeler Benjamin weet wel waarom mensen moeten komen kijken. “Met aangepaste arrangementen is het niet de standaard Joseph-voorstelling. Ook al is het een bijbelverhaal, je komt echt naar de musical om iets nieuws te zien.”

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is zaterdag 20 (20:15 uur) en zondag 21 november (13:30 en 16:30 uur) te zien in De Muze aan het Wantveld in Noordwijk.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda