Han Oldigs in theaterspektakel Boer Koekoek in Drenthe

7 maart 2023, 18:57 - Redactie
Han Oldigs in theaterspektakel Boer Koekoek in Drenthe

Han Oldigs zal komende zomer de hoofdrol gaan vertolken in het nieuwe theaterspektakel Boer Koekoek in Drenthe. De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus Boer Koekoek (1912-1987), de eerste populist van Nederland.

Naast Han Oldigs maken ook Marjolein Ley, Servaes Nelissen, Kim van Zeben, Tobias Nierop, Jeske van de Staak, Rein Hofman en Sophie Bakker deel uit van de cast.

De nieuwe productie is een idee van Pieter-Bas Rebers, directeur van theater De Tamboer in Hoogeveen en zal worden gemaakt door Tom de Ket die eerder onder andere Het Pauperparadijs en Mammoet maakte in Drenthe. Ook maakte Tom de Ket het script voor 14 het verhaal waar momenteel ook Han Oldigs, Kim van Zeben, Tobias Nierop, Jeske van de Staak in te zien zijn.

Boer Koekoek zal te zien zijn in de Fieten Loods in Hollandscheveld waar plek is voor duizend bezoekers per voorstelling. De première zal plaatsvinden op zaterdagavond 15 juli en de voorstelling zal te zien zijn tot en met 27 augustus.

Verhaal

De geboren Hollandschevelder Boer Koekoek vertolkte de onder boeren heersende onvrede over de sterke toename van overheidsbemoeienis. Terwijl vanuit Den Haag schaalvergroting met kracht werd gepropageerd, ging de ene na de andere boer op het platteland failliet. De boeren waren het niet eens met de overheidsmaatregelen, rampschadewet, eierprijzen, melkprijzen en de verplichte TBC-keuring.

Er waren meerdere Protesten vanuit de Vrije Boeren. In 1963 vond de grootste protestactie plaats, onder aanvoering van boer Hendrik Koekoek. Drie keuterboeren waren al jarenlang verwikkeld in een strijd vanwege een opgelegde heffing voor het Landbouwschap. Het Landbouwschap ging de strijd aan en legde beslag op de boerderijen en het land. Drie boerengezinnen werden met huisraad, kippen en koeien op straat gezet. Honderden mensen raakten slaags met de pas opgerichte karabijnbrigade, die de demonstranten met traangas en knuppel te lijf ging.

Hoewel de boeren hun nederlaag moesten erkennen, kwam boer Koekoek als morele overwinnaar uit de bus. Zijn Boerenpartij won in mei van dat jaar 3 zetels in de Tweede Kamer.

Première
15 juli 2023
Dernière
27 augustus 2023
Producent
Out of Office Productions
Meer over Boer Koekoek Ander nieuws over Boer Koekoek
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: De Kleine Zeemeermin
Datum: 08-09-2024
Tijd: 16:00 uur
Volledige agenda