Genomineerde Theaters VVTP Theater van het Jaarprijs 2018 zijn bekend

9 oktober 2018, 08:09 - Redactie
Genomineerde Theaters VVTP Theater van het Jaarprijs 2018 zijn bekend
Foto: Margot de Heide / Roy Beusker

De leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hebben opnieuw hun stemmen uitgebracht op de Nederlandse theaters. De Theater van het Jaarprijs, die sinds 2010 wordt uitgereikt, heeft twee categorieën: kleine theaters met een capaciteit tot 450 stoelen en grote theaters met een capaciteit vanaf 450 stoelen.

Op 19 november, tijdens de vernieuwde VVTP boekingsbeurs, worden de twee prijzen uitgereikt aan de theaters die in 2018 uitstekend gepresteerd hebben. In de categorie grote theaters zijn de volgende theaters genomineerd: DeLaMar Theater (Amsterdam), Theater De Meervaart (Amsterdam), Amphion (Doetinchem), Parktheater (Eindhoven), Theater aan het Vrijthof (Maastricht), Nieuwe Luxor (Rotterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse). In de categorie kleine theaters zijn genomineerd: Diligentia (Den Haag), Theater Speelhuis (Helmond), Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) en Theater Walhalla (Rotterdam).

Dit uitreiking van de VVTP Theater van het Jaarprijs vindt plaats tijdens de VVTP Theaterbeurs. Voorheen in januari, nu in november.

"De VVTP groeit nog steeds in het aantal leden en er worden steeds meer, ruim 300, voorstellingen geproduceerd, het verschuiven van de beurs naar de periode waarin theaters de voorstellingen boeken is een logische stap” aldus Boris van der Ham.

Met de verschuiving van de beurs, wordt ook de Theater van het Jaarprijs in een eerder stadium uitgereikt. Naast de prijs voor het beste grote en kleine theater van Nederland, wordt er ook een speciale marketingprijs uitgereikt. “Alleen een poster of flyer is tegenwoordig niet meer voldoende om tickets te verkopen. Om de creativiteit en inzet van een theater te belonen is deze prijs in het leven geroepen."

Sinds 2010 reikt de VVTP de Theater van het Jaarprijs uit. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen de organisaties van de VVTP-leden zijn verschillende afdelingen betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel.

De winnaar van de Theater van het Jaarprijs neemt een speciaal vervaardigde stoel - ontworpen door Carla Janssen Höfelt - in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De felbegeerde stoelen staat nu nog bij Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk).

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda