Friso Theater voor musical De Tocht bereikt het hoogste punt

13 april 2023, 17:34 - Redactie
Friso Theater voor musical De Tocht bereikt het hoogste punt
Foto: Binne- Louw Katsma

Ruim een half jaar na de start van de bouw werd vandaag het hoogste punt bereikt van het nieuwe Friso Theater dat verrijst op bedrijventerrein de Zwette in Leeuwarden. Dit feestelijke moment is gevierd met een toost. Het spandoek in het spant met de tekst Samen maakt alles sterker in combinatie met de vlag van Friso Bouwgroep geven symbolisch de samenwerking weer tussen de bouwgroep en de organisatie van Spektakelmusical De Tocht. Dankzij deze samenwerking, waarbij Friso Bouwgroep toezegde een theater te bouwen, is een belangrijk fundament gelegd voor de voorstelling.

Hans Staal, zakelijk directeur van Spektakelmusical De Tocht, is dankbaar voor de commitment van de van oorsprong Sneker bouwonderneming. “We zien nu hoe een idee van de initiatiefnemers uit 2016 daadwerkelijk fysieke vormen aanneemt. De indrukwekkende contouren van het theater, nu 20 meter hoog en bijna 6000 m2 in oppervlakte vormt straks avond na avond de locatie van een totaal nieuwe theaterbeleving voor duizenden bezoekers. Hier is veel geloof en lef voor nodig en was niet mogelijk zonder mensen die er hun schouders onder durven te zetten. Dat heeft Friso als een echte bouwer zeker gedaan.”

Henk Dedden, directeur van Friso Bouwgroep geeft aan het in ere houden van de Elfstedentocht de grote motivator vormt voor de toezegging een theater te bouwen. De toewijding om dit stuk culturele erfgoed door te geven aan nieuwe generaties komt voort uit de Friese roots van het bouwbedrijf dat ook altijd nauw betrokken was bij het maken en onderhouden van de kluunplekken van de Elfstedentocht. Toewijding ziet Dedden ook terug bij zijn medewerkers op de bouw. “Zo was het storten van 3500 m2 beton in maart een risicovolle en langdurige onderneming vanwege de onzekere weersomstandigheden. Zonder klagen heeft het hele team uren moeten wachten voor ze om 2.30 uur ’s nachts konden starten. Tussen 18.00 uur en 22.30 hebben ze de werkzaamheden wegens het weer moeten stoppen om vervolgens door te werken tot 06.00 de ochtend erna. Ook tijdens de bouw geldt: Samen maakt alles sterker.”

Wethouder Hein de Haan van Gemeente Leeuwarden is trots op de producent en de bouwgroep voor het tonen van zoveel lef. "Deze musical vormt een prachtige aanvulling op het culturele aanbod van Fryslân. Hiermee verlengen we het toeristische seizoen waar de hele provincie van kan profiteren. Deze mijlpaal is dan ook letterlijk een hoogtepunt voor de Friese cultuur in Leeuwarden.”

Foto: Aron Weidenaar

Première
1 oktober 2023
Dernière
30 juni 2024
Meer over De Tocht Ander nieuws over De Tocht
Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda