Einde voor M-Lab met als laatste productie RENT

8 oktober 2015, 15:03 - Redactie
Einde voor M-Lab met als laatste productie RENT

Op 31 december dit jaar zal M-Lab, Laboratorium voor Muziektheater aan het IJ, in Amsterdam-Noord, definitief gaan sluiten. Jarenlang was M-Lab dé plek waar nieuwe of onbekende muziektheaterproducties te zien waren en een broedplaats voor jong talent. Onder andere Freek Bartels, Noortje Herlaar en Michelle van de Ven maakten er hun professionele debuut.

In 2007 werd M-Lab opgericht naar een idee van Joop en Janine van den Ende. Het moest een plek gaan worden waar ‘de andere’ musicals te zien waren. Producties die nog niet geschikt waren voor een tour, onbekende titels, het zogenoemde Off-Broadway materiaal en vooral ook oorspronkelijk, nieuw geschreven Nederlandse stukken.

Sinds 2007 werden er meer dan 50 producties gemaakt en hier kwamen diverse successen uit voort zoals Into the Woods, Urinetown, Spring Awakening, Een Wintersprookje en RENT. Sinds 2007 werd de Musical Award voor Aanstormend Talent maar liefst vier keer uitgereikt voor een prestatie in een M-Lab productie.

Moeizame subsidieverstrekking

Door het type theaterzaal en de kleinschalige voorstellingen kan een theater als M-Lab geen hoge toegangsprijzen vragen en kan derhalve nooit zonder programmerings- en productiesubsidie. Na het stopzetten van de overheidssubsidie in 2013, stopte vanaf 1 januari 2015 ook de gemeente Amsterdam met het financieel ondersteunen van M-Lab. Daarbij is de subsidieverstrekking voor het genre muziektheater vanuit de diverse fondsen zeer moeizaam.

Met financiële hulp van de VandenEnde Foundation is in een klein team het afgelopen seizoen gevochten voor het voortbestaan. Dit resulteerde in succesvolle producties met volle zalen en lovende recensies. Samenwerkingen werden aangegaan en initiatieven zoals talentenavonden, concerten en gastprogrammering maakte het aanbod compleet. Naast een artistieke toevoeging genereerden deze activiteiten extra inkomsten.

“M-Lab heeft de afgelopen jaren bewezen een unieke plek te zijn binnen de theaterwereld. Niet alleen jong talent, maar ook gevestigde namen zoals René van Kooten, Simone Kleinsma en William Spaaij speelden hier graag. Na een moeizame periode waren we afgelopen jaar op alle fronten onderweg naar een gezond M-Lab. Het is triest te moeten concluderen dat zo’n mooi initiatief zonder steun niet langer kan blijven bestaan.” aldus directeur Hidde Meijer.

Laatste productie

De laatste productie zal de musical RENT gaan zijn. M-Lab bracht de productie afgelopen februari na 15 jaar terug naar Nederland en dit werd zo’n succes dat de hele reeks al snel uitverkocht raakte. Vanaf 8 oktober is RENT met in de cast onder andere Jim de Groot en Ruud van Overdijk te zien in het theater.

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda