Theatrale seminar over toekomst van musical in Nederland

1 augustus 2019, 10:01 - Redactie
Theatrale seminar over toekomst van musical in Nederland

#1.EENNIEUWEMUSICAL verspreidt een inhoudelijk signaal dat de ontwikkeling en integratie van de musical in Nederland stimuleert. Op 30 augustus presenteert een nieuwe generatie musical zich in Amsterdam, met teasers van nieuwe Nederlandse musicals in ontwikkeling en optredens van vernieuwend repertoire. Vijftien performers- en makers staan op het toneel, waaronder Jochem Smit, Terence van der Loo, Jeannine La Rose en Erik Brey.

De avond is een initiatief van Niels van Doormalen, pleitbezorger van vernieuwing in de musical. Vanaf september gaat van Doormalen, als eerste Nederlander ooit, de master Producing for Musical Theatre volgen aan de University of London, met steun van het VSB-Fonds en de Van den Ende Foundation. Het musicalwalhalla in het Verenigd Koninkrijk is voor Niels een belangrijke leerschool, maar zijn toekomst ziet hij hier in Nederland: "Ik zie het als een missie om makers, fondsen, politici en producenten erop te attenderen dat het hier ook anders kan. Amusement en een maatschappelijke betrokkenheid, hand in hand."

De avond bevat, naast live-muziek en theater, een aaneenschakeling van talks rondom diverse thema’s. Zo wordt de integratie van musical in het theaterbestel besproken, maar ook onderwerpen als financiering, wetenschap en inclusiviteit. Een onderdeel van het programma is een paneldiscussie door theaterprofessionals, die aan de hand van stellingen de aangereikte visie bespreken. Aan de paneldiscussie nemen onder anderen deel: Gable Roelofsen (o.a. Raad voor Cultuur) Lieke van Hoogenhuyze (o.a. Fonds Podiumkunsten), Sandra Verstappen (co-auteur van De Nederlandse Musical) en Bas Verberk (Gemeenteraadslid D66 Tilburg).

Op 30 augustus staat van Doormalen, samen met vijftien - voornamelijk jonge - theaterprofessionals op het podium van cultureel studentencentrum CREA in Amsterdam. De optredens op deze avond worden verzorgd door onder anderen Terence van der Loo. Hij won in 2015 voor zijn rol in Moeder, Ik wil bij de revue en Wintersprookje (M-Lab) een Musical Award voor aanstormend talent.

Voor reguliere bezoekers is er op dit moment een wachtlijst. Registratie verloopt via www.nielsvandoormalen.nl/wachtlijst

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda