Echte robot speelt hoofdrol in nieuwe productie Theater Sonnevanck en Silbersee

14 september 2022, 12:23 - Redactie
Echte robot speelt hoofdrol in nieuwe productie Theater Sonnevanck en Silbersee
Foto: Benning Gladkova

Na de succesvolle coproducties Wij gaan op berenjacht (2014) en Lev (2019) bundelen Theater Sonnevanck en Silbersee dit najaar opnieuw hun krachten. In samenwerking met Universiteit Twente presenteren zij Ravi de Robot (5+), een muzikale familievoorstelling over een bijzondere vriendschap binnen een merkwaardig gezin. In de hoofdrol een echte robot die ontwikkeld werd door robotbouwer Edwin Dertien.

Daniël van Klaveren (artistiek directeur van Theater Sonnevanck) schreef een nieuwe tekst en doet de regie en componist Jonathan Bonny is verantwoordelijk voor de muziek. De rollen worden gespeeld en gezongen door Yung-Tuan Ku, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Georgi Sztojanov en Ravi zelf. Een avontuur waarin de wereld op z’n kop staat en je nauwelijks nog ziet wie wie bestuurt…

Verhaal

Het huis van Sas en haar vader zit vol gadgets. De ochtendkrant leest zichzelf voor, de koelkast komt de drankjes brengen, de prullenbak ruimt de rommel op en zet zichzelf iedere woensdag buiten. Alles in huis beweegt vanzelf. Hartstikke handig. Maar Sas mist iets: een vriend. Met haar vader kan ze er niet over praten. Die zit de hele dag achter zijn computers te beeldbellen. Alles verandert wanneer ze thuiskomt met Ravi. Niet zomaar iemand, want Ravi is een robot met een eigen wil. Hondsbrutaal, eigenwijs en vanaf nu haar beste vriend. Sas en Ravi zijn altijd samen, een onafscheidelijk duo. Haar vader wordt er gek van. Wat moet hij met dit nieuwe gezinslid? Want laten we eerlijk zijn… robots leven toch niet? Of wel soms?

Speciaal voor deze voorstelling ontwierp scenograaf Morgana Machado Marques een ingenieus decor dat volledig duurzaam geproduceerd wordt.

Dr. Ir. E.C. Edwin Dertien is initiator van het Robot Theater Lab. Een platform voor experimenten en uitwisseling van kennis over technologie, met als doel meer robotica in te zetten in het theater. In samenwerking met Universiteit Twente bouwde hij voor Theater Sonnevanck en Silbersee een expressieve robot. Dankzij de verscheidenheid aan functionaliteiten is Ravi een volwaardig castlid dat gedurende de voorstelling bestuurd zal worden door Edwin zelf.

Ravi de Robot gaat op zaterdag 8 oktober feestelijk in première in Theater Sonnevanck in Enschede en is daarna tot en met 27 november te zien in theaterzalen in heel Nederland.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Master Class
Locatie: DeLaMar
Datum: 02-05-2024
Tijd: 20:30 uur
Volledige agenda