Choreograaf van Cats en Phantom of the Opera overleden

2 juli 2018, 18:55 - Redactie

Gillian Lynne, de choreograaf van onder andere musicals als Cats en The Phantom of the Opera is op 92-jarige leeftijd overleden.

Lynne was oorspronkelijk balletdanser, maar maakte vooral naam als choreograaf. Ze werkte voor het prestigieuze Bolsjojballet en aan zestig producties op West End en op Broadway. Ook werkte ze als choreograaf voor film en TV, zoals voor Barbra Streisands Yentl. Lynne won een Gouden Roos op het festival van Montreux voor haar werk bij The Muppet Show.

"Vaarwel, lieve Gillie. Drie generaties van de Britse musical hebben zoveel aan jou te danken", reageerde componist Andrew Lloyd Webber op het nieuws.

Geen van die producties kon echter op tegen het succes van Lloyd Webbers Cats en The Phantom of the Opera. Beide gelden nog altijd als de twee succesvolste musicals ooit. Cats haalde bijna 9000 voorstellingen in Londen en bijna 7500 in New York. Phantom loopt nog altijd in beide steden en is meer dan 20.000 keer opgevoerd.

Vorige maand was Lynne nog aanwezig bij een ceremonie in Londen om het theater waar Cats in première ging te hernoemen. Het New London Theatre heet voortaan het Gillian Lynne Theatre. Het was de eerste keer dat een gebouw in het West End naar een vrouw van niet-koninklijken bloede werd vernoemd.

Bron: NOS.nl

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda