Studio 100 dagvaardt Greenpeace vanwege rokende Maya de Bij

1 juni 2018, 21:14 - Redactie
Studio 100 dagvaardt Greenpeace vanwege rokende Maya de Bij

Recent verscheen een video van Greenpeace waarin Maya de Bij rokend is te zien. Omdat Studio 100, eigenaar van Maya de Bij, het niet kan tolereren dat zijn figuren in een campagne met roken zijn te zien heeft dit nu gezorgd voor een dagvaardig.

Greenpeace lanceerde de campagne om Studio 100 aan te zetten te stoppen met het maken van ongezonde vleeswaren voor kinderen. Op een verpakking van worstjes is het Studio 100-figuur Maya de Bij te zien. Studio 100 zegt dat zij juist "alle wetten en plichten naleven" en een voortrekkersrol spelen op het gebied van gezonde voeding. Zo werd er onder meer gethematiseerd water van K3 uitgebracht.

Volgens Studio 100 zijn zij al maanden in contact met Greenpeace, onder meer over de uitbreiding van het aanbod vegetarische producten. De twee partijen hebben momenteel zelfs in Spanje een campagne lopen om de bijen te redden, met juist Maya de Bij als centraal figuur.

Studio 100 vindt dat het nalatenschap gerespecteerd moet worden van Waldemar Bonsels, de oorspronkelijke schrijver van Maya de Bij. De Waldemar-Bonsels-Stiftung, een Duitse stichting die leesbevordering in scholen promoot, eist onder meer een verbod op elke link met tabak. "Het is dus vanzelfsprekend dat alle beelden waarop Maya de Bij aanzet tot roken volstrekt onaanvaardbaar zijn", zegt Studio 100.

De beelden met het rokende tekenfilmfiguur zijn inmiddels verwijderd, maar Studio 100 zegt alle controle verloren te hebben, met de mogelijke negatieve gevolgen van dien.

"Om verdere schade te voorkomen kan Studio 100 niet anders dan vandaag juridische actie te ondernemen", aldus het Vlaamse bedrijf. Studio 100 eist dat Greenpeace de campagne stopzet, het filmpje en beelden verwijdert en ook zijn excuses aanbiedt.
Studio 100 wil zo voorkomen dat er nog meer schade wordt aangericht en een mogelijke schadeclaim wordt gelegd op Studio 100 door contractanten. Studio 100 blijft nog steeds bereid om met Greenpeace in dialoog te gaan en samen positieve acties op te zetten.", zegt het bedrijf.

Bron: NU.nl

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda