Recensie: Verfrissende vernieuwde versie van Mamma Mia! (5 sterren)

11 september 2023, 18:36 - Redactie
Recensie: Verfrissende vernieuwde versie van Mamma Mia! (5 sterren)
Foto: Musicalweb

Met tropische temperaturen waanden wij ons gisteren nagenoeg in Griekenland tijdens de première van Mamma Mia! in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Dit jaar zal de productie voor de vierde keer touren langs de Nederlandse theaters. En zoals de ABBA-muziek eigenlijk nooit verveeld, was ook deze vierde versie wederom een genot om naar te kijken.

Wie kent het verhaal van Mamma Mia niet! Op een prachtig Grieks eiland begint het verhaal met Sophie (Soraya Gerrits), die drie brieven heeft geschreven. In het dagboek van haar moeder Donna (Brigitte Heitzer) ontdekt ze drie potentiele vaders. Ze besluit om hen uit te nodigen voor de bruiloft, want als ze trouwt met Sky (Samir Hassan), dan wil ze weten wie ze is en de bruiloft is niet compleet zonder Sam (René van Kooten), Harry (Dennis Willekens) en Phil (Barry Beijer). Ze verwacht dat ze hem meteen zal herkennen als ze hem ziet, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk.

Vanaf het eerste moment is er sprake van een aanstekelijke energie, die tijdens de rest van de voorstelling aanwezig blijft. Zowel de zang, het spel als de dans is van hoogstaande kwaliteit en de nieuwe vertaling van Jeremy Baker zorgen voor een verfrissende nieuwe productie. De details waaraan gedacht is om het naar deze tijd te halen, zijn heel goed uitgedacht. Van het Coca Cola krat waarmee wij Donna voor het eerst te zien krijgen tot aan de beauty cases waarmee iedereen in de jaren negentig op vakantie ging.

De musical loopt vlot door, waardoor je je geen moment hoeft te vervelen. De rake grappen en de komische timing zorgen ervoor dat de cast de lachers op hun hand heeft, een feest om naar te kijken. Soraya Gerrits, die na haar rol in The Prom, weer een grote rol te pakken heeft, speelt deze rol met verve en pakt ons in met haar charme en goede zangkwaliteiten.

De alom geprezen Brigitte Heitzer is ook in deze productie wederom fantastisch. De chemie tussen Brigitte en René spat van het toneel af en vooral ‘De winnaar claimt de prijs’ zorgt voor kippenvel. Het dynamische trio ‘Donna en de Dynamos’ zou niet zo fantastisch zijn zonder Tania (Carolina Dijkhuizen) en Rosie (Wieneke Remmers). Het samenspel tussen de drie dames is een genot om naar te kijken en zeker tijdens de klassiekers ‘Dancing Queen’ en ‘Super Trouper’ swingt het gehele publiek mee.

Tijdens ‘Does your mother know’ is het de beurt aan Carolina Dijkhuizen en Marvin Sikkema, in de rol van Pepper, waarbij deze scene weer een nieuw, briljant jasje is gestoken. De regisseur Martin Michel heeft hier samen met de ijzersterke zangkwaliteiten van Carolina en de danskunsten van Marvin een spektakel van gemaakt.

Last but zeker not least is een vermelding nodig van het samenspel tussen Wieneke Remmers en Barry Beijer, wat een heerlijk komisch spel om naar te kijken, met als hoogtepunt ‘Take a chance on me’. De grappen, de komisch timing van beiden, het publiek kreeg er geen genoeg van.

Kortom, Mamma Mia is een voorstelling die je niet mag missen de komende maanden! De musical is tot mei 2024 in meer dan twintig grote theaters te zien.

Door: Maaike van Hoesel

Castfoto's: Musicalweb

Scenefoto's: Roy Beusker

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Master Class
Locatie: DeLaMar
Datum: 02-05-2024
Tijd: 20:30 uur
Volledige agenda