Recensie: De excentrieke Addams Family sluit je in je hart (4.5 sterren)

2 december 2018, 19:17 - Redactie
Recensie: De excentrieke Addams Family sluit je in je hart (4.5 sterren)

Op zondagmiddag 2 december ging in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam The Addams Family in première. De Nederlandse versie van de komedie wordt geproduceerd door TEC Entertainment, verantwoordelijk voor de regie is Paul Eenens, voor de choreografie Stanley Burleson en de vertaling en bewerking is verzorgd door Jon van Eerd.

De vreemde geweldige Addams familie komt tot leven in deze duivels leuke show. Deze magnifieke macabere nieuwe musical is het werk van de schrijvers van de Jersey Boys: Marshall Brickman en Rick Elice en Drama Desk Award winnaar Andrew Lippa. The Addams Family vertelt het verhaal van de nachtmerrie van iedere vader. Wednesday Addams, de ultieme prinses van de nacht, is verliefd op een lieve, slimme, knappe jongen uit een zeer goed milieu.

Haar ouders hebben hem echter nog niet ontmoet en om het nog erger te maken, Wednesday vertelt haar vader over haar verliefdheid maar smeekt hem het niet aan haar moeder te vertellen. Voor het eerst heeft Gomez een geheim voor zijn vrouw Morticia. Alles verandert op de avond wanneer de Addams Family een dinertje geeft voor de “normale” familie van het vriendje en zijn ouders.

Voorafgaand aan de voorstelling wordt de sfeer al direct bepaald met kraaien en onweer, er is alleen een spiegel te zien op het podium met een doosje waar al snel de welbekende hand uit komt die sierlijk beweegt. Daarna begint de bekende tune en komt de voorstelling vrij vlot op gang, al snel volgen de grappen zich elkaar in een rap tempo op (met het nummer ‘ben je een Adams’ zit je er gelijk in, zowel goede overduidelijke grappen als hele subtiele grappen. Dit gaat eigenlijk de gehele eerste akte zo door. De timing, die hierbij erg belangrijk is, is erg strak.

The Addams Family wordt gedragen door een sterrencast bestaande uit Pia Douwes, Johnny Kraaijkamp, Tony Neef, Marjolein Teepen, Martijn Vogel, Irene Kuiper, Raymond Paardekooper, Mylene D'anjou, Dick Cohen en Terence van der Loo.

Johnny maakt een energieke indruk vol humor als vader Addams en is echt geknipt voor deze rol. Gomez is vocaal niet de sterkte, hij weet zich overigens prima staande te houden, maar maakt het met zijn komische kant meer dan waar.

Pia is de gebruikelijke "steady rock" in deze voorstelling. Vocaal en in spel en dans, weet ze de rol van Morticia op haar eigen wijze prachtig te vertolken. Deze flamboyant en krachtige dame is een waar icoon.

Marjolein Teepen maakt indruk met haar zang en spel. Hoewel ze inmiddels de leeftijd van 38 jaar heeft speelt ze moeiteloos de rol van de tiener Wednesday. Duidelijk is te zien hoe graag ze normaal wil overkomen voor de ontmoeting met haar toekomstige schoonfamilie. Tegelijkertijd speelt Martijn Vogel een heerlijk gekke broer van Wednesday.

Dick Cohen en Mylene D'anjou spelen de vader (Mel Beineke) en moeder (Alice Beineke) van Lucas. Beiden zetten hun rollen bijzonder truttige neer waardoor het contrast met de familie Addams groter word en wat voor de nodige komische momenten zorgt.

De welbekende butler Lurch werd perfect gespeeld door Raymond Paardekooper. Ondanks dat hij praktisch geen tekst (grrrrrrrr) heeft en ook niet zingt (op een kleine verrassing na) weet hij met zijn rol een grote positieve stempel te drukken op de voorstelling , hij heeft regelmatig de lachers op zijn hand. Erg komisch hoe hij het continue trage tempo de gehele voorstelling weet vast te houden.

De eigenaardig maar zachtaardige Fester (gespeeld door Tony Neef) sluit je in je hart, zijn ode aan de maan is hartverwarmend

Het decor van de musical is heel vindingrijk en groots opgezet, prachtig om te zien. Decorwissels vinden plaats met behulp van twee grote draaischrijven en ook de manier waarop de showtrap wordt uitgeklapt is erg goed gevonden.

De special effects en geluidseffecten voegen erg veel toe aan de voorstelling, En voorbeeld zijn de dierengeluiden met krukjes in de scene 'Billen bloot'. Ergens was het misschien wel jammer dat alle verrassingen in het decor in de eerste akte al waren weggegeven, we hadden ons graag nog vaker later verrassen.

Ook de kostuums, kap en grime van alle spelers zien er stuk voor stuk prachtig uit en vormen samen met het decor een mooi geheel. Het kleine ensemble vormt een prachtige omlijsting en helpt het verhaal vertellen. Het live orkest zit op het podium en maakt zelfs ook nog even kort deel uit van de voorstelling.

The Addams Family is een humoristisch totaalplaatje dat klopt en is zeker een aanrader voor een ontspannen hilarisch avondje uit. De productie zal touren door het land tot en met 16 maart volgend jaar.

Door: Jolanda Grutter en Michel Wester

Scenefoto's: Margot de Heide / Wim Lanser

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda