Recensie: Sweeney Todd gevangen in nieuwe enscenering (3.5 sterren)

24 april 2023, 09:51 - Redactie
Recensie: Sweeney Todd gevangen in nieuwe enscenering (3.5 sterren)
Foto: Musicalweb

Op vrijdagavond 21 april ging in DeLaMar Theater in Amsterdam de musical Sweeney Todd in première. Zagen we de afgelopen jaren deze musical al eens in uitvoeringen van de Reisopera en Opus One, nu is het de beurt aan MediaLane die een nieuwe versie in Amsterdam en Rotterdam brengt. We zien in deze versie een gevangenis waartegen (of is het “in”?) de hoofdrolspelers het verhaal van Benjamin Barker vertellen. De musical uit 1979; gecomponeerd door Stephen Sondheim is gebaseerd op het verhaal over de moordlustige barbier en hartige taartenbakster Mrs. Lovett.

Als Benjamin Barker (Hans Peter Janssens) onder de schuilnaam Sweeney Todd terugkeert naar Londen na een jarenlange straf in het buitenland te hebben uitgezeten wordt hij door Mrs Lovett (Simone Kleinsma) herkend. Zij houdt hem voor dat zijn vrouw (Lone van Roosendaal) inmiddels om het leven gekomen is en dat zijn dochter Johanna inmiddels geadopteerd is door rechter Turpin (Milan van Weelden). Deze zelfde man veroordeelde Benjamin op valse gronden om zo zijn vouw te kunnen veroveren. Verblind door verdriet zweert Sweeney wraak op Turpin en neemt hierin moordlustig diverse andere Londense mannen mee. Als vervolgens Mrs Lovett nieuw vlees nodig heeft voor haar pasteienwinkel, lijken één en één twee te worden…

Hans Peter Janssens is in Nederland misschien niet de meest bekende musicalartiest; maar wat fijn dat we hem hier weer eens mogen bewonderen. Het Londense is hem niet vreemd, want hij speelde hier grote rollen op West End, waaronder zowel Jean Valjean als Javert in Les Misérables. Die enorme ervaring zie en hoor je terug in Sweeney Todd, zijn uitvoering is vol kracht en overtuiging. Simone Kleinsma speelde Mrs Lovett al eens in ‘93/’94 en keert nu in haar jubileumjaar terug naar deze rol. Hoewel in een compleet andere enscenering weet zij het publiek meteen te boeien met haar onovertreffelijke humor en timing.

Naast deze hoofdrolspelers zijn er aantal andere rollen te spelen. Jonathan DeMoor geeft als Anthony een prachtige “Johanna” ten gehore. Valerie Curlingford speelt de vrouw waar hij op verliefd wordt (Johanna). Ze geeft een prachtige solo met een loepzuivere klassieke stem, mooi eenvoudig maar doeltreffend geënsceneerd. Frank van Hengel neemt meteen het hele podium over bij zijn opkomst als Pirelli; erg goed gedaan. De hoofd- en bijrollen zijn (op Kleinsma en Janssens na) ook allemaal deel van het ensemble waarbij ze moeiteloos schakelen van hun rol naar ensemble en terug. De enige ensemble spelers zonder rol zijn drie studenten van Codarts. Dat zij zich nu al zo geweldig staande weten te houden in zo’n toch niet eenvoudige Sondheim musical is bewonderenswaardig. Waarbij lof voor MediaLane voor het initiatief en durf om hen te casten.

Zoals geschreven is de enscenering van regisseur Frank van Laecke anders dan voorgaande producties. Het geheel speelt zich volledig af tegen het decor van een gevangenisruïne, waarbij de spelers uitgedost zijn in gevangeniskledij. De rekwisieten zijn tevens onderdeel van deze gevangenis, waarbij een oude baksteen een pastei verbeeldt en een simpele oude plank een muziekinstrument. Hoewel zoiets soms enorm goed kan werken om de verbeelding van het publiek te prikkelen, voegt het in deze versie van Sweeney Todd weinig toe. Het achterliggende idee is dat de personages allemaal gevangen zitten in hun eigen lot en hoewel dat het stuk een rauwer randje geeft hadden we in dit geval toch graag een andere setting gezien. Er is vrijwel geen verbinding tussen gevangenen en de personages in bijvoorbeeld de bakkerij of barbershop. Deze Sweeney Todd bewijst dat de originele enscenering soms nu eenmaal toch het beste werkt.

Na de speelperiode in Amsterdam is Sweeney Todd slechts alleen in Rotterdam te zien.

Door: Henk Renting

Castfoto's: Musicalweb

Scenefoto's: Set Vexy

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda