Recensie: Sky, een 3D spektakel tussen leven en dood

4 april 2016, 21:54 - Redactie
Recensie: Sky, een 3D spektakel tussen leven en dood

Zondag ging in Theater Amsterdam de 3D-musical Sky in première. Sky is een ambitieus project van theaterproducent Robin de Levita, John Ewbank en Marco Borsato waar jaren aan is gewerkt. Aanvankelijk wilden Robin en John de musical in de Verenigde Staten gaan uitbrengen maar toen er gedacht werd over een opvolger van de theatervoorstelling Anne over Anne Frank werd besloten om Sky in Theater Amsterdam te gaan brengen.

Sky vertelt het actuele verhaal van de 16-jarige puber Sky, die wordt geconfronteerd met problematiek van een tiener. Thuis wordt ze niet begrepen door haar moeder en op school wordt ze gepest. Omdat ze nergens terecht kan zoekt ze een uitweg en neemt een overdosis met als gevolg dat ze in een coma raakt. Het is de start van een ontdekkingsreis in haar eigen droomwereld waarin ze de kans krijgt om af te rekenen met haar demonen en te ontpoppen tot een metaforische vlinder. De combinatie van de echte wereld en de droomwereld werd sterk neergezet, meerdere malen werd er geschakeld tussen beide werelden.

De hoofdrol is weggelegd voor de 22-jarige Lisse Knaapen, die met haar prachtige stem veel indruk op ons maakte. Met haar sterke spel wist Lisse een geloofwaardige tiener neer te zetten, de absolute ster van de show, we hopen in de toekomst nog erg veel van haar te mogen zien.

Foto: Deen van Meer

Vlak na aanvang ging het even mis doordat de lichttafel crashte waardoor de voorstelling even stilgelegd moest worden. Al snel nam Robin de Levita de microfoon om uit te leggen wat er aan de hand was, na enkele minuten werd de show hervat en kregen we gelukkig het nummer 'Mooi' nogmaals maar dan nu volledig te horen (geluk bij een ongeluk, want wat kan Roben Mitchell zingen). De cast leek geen hinder te ondervinden van de korte onderbreking.

Vooral de eerste akte wist ons meerdere keren te raken, de problematiek van Sky werd ontroerend neergezet en zette je aan het denken. Tijdens de pauze waren wij maar ook vele anderen er even stil van. De tweede akte wist helaas de eerste akte niet te evenaren, en ervaarden we enkele keren als wat aan de trage kant, we hadden hier liever wat meer van Sky haar karakter ontwikkeling gezien.

Lone wist meermalen tot tranen te roeren met haar prachtige spel als de moeder van Sky. Matteo van der Grijn speelde de overleden vader van Sky. Matteo kwam met name in het begin onwennig en vlak over, we misten emotie. Naar mate de voorstelling vorderde werd het beter en met zijn rauwe stemgeluid wist hij het einde erg mooi af te sluiten met 'Afscheid nemen bestaat niet'.

sky_ouders

Foto: Deen van Meer

Met het 3D-gedeelte wilde Sky zich nadrukkelijk onderscheiden. De beelden zijn gemaakt door het bureau Platige Image uit Polen. Waar wij ons voor aanvang afvroegen of het 3D aspect wel wat zou kunnen toevoegen aan het verhaal, kwamen we snel tot de conclusie dat dit zeker wel het geval was. Tijdens de voorstelling draag je een 3D bril vergelijkbaar met in de bioscoop.

Vooral de scène dat Sky de overdosis neemt en de scène dat de vlinder zijn vleugels spreidt, zijn indrukwekkend. De projectie in het kasteel van de boze koningin was wazig, waardoor we moesten checken of onze brilletjes wel schoon waren. Daisy Duin als boze koningin maakt indruk met haar kruiperige gevolg.

Naast de rol van vriend Howie vertolkte Roben de rol van rups, die met zijn boekje vol oplossingen de wereld te lijf ging, dit deed hij echt fantastisch. In het boekje stond onder andere de grappige maar wel erg stereotype omschrijving van het mensenvrouwtje. Sorry (mede)dames!.

sky_rups

Foto: Deen van Meer

Een andere verrassing was Joel die we nog kennen van het eerste seizoen van Idols. Hij speelde Nick Winter in de echte wereld en de hosselaar in de droomwereld. Zijn ondergrondse bunker was een waar Sodom en Gomorra. Deze bunker was bereikbaar per lift (met dito liftmuziekje). Door de 3D beelden leek het alsof we allemaal mee naar beneden gingen.

Voor de choreografie werd het Amerikaanse dansduo, en echtpaar, Keoni en Mari Madrid ingehuurd. Dans kwam volop aan bod, het was snel, strak en de dansers zelf van hoog niveau.

sky_dansers_2

Foto: Deen van Meer

Een volledig nieuwe productie met zulke grote namen wekt hoge verwachtingen, of dat waar werd gemaakt? Al met al is Sky een actueel en aangrijpend verhaal.

Met moderne dans, prachtige nummers en de spectaculaire 3D beelden heeft Sky zich zeker kunnen onderscheiden al is er nog wel ruimte voor verbetering, met name de verhaallijn was niet altijd duidelijk.

Chapeau dat Robin de Levita, John Ewbank en Marco Borsato hun nek durven uit te steken om deze nieuwe grootste productie op te zetten.

Door: Jolanda Grutter en Michel Wester

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Master Class
Locatie: DeLaMar
Datum: 02-05-2024
Tijd: 20:30 uur
Volledige agenda