Recensie: Het Meisje met de Zwavelstokjes (3.5 sterren)

25 december 2019, 10:50 - Redactie
Recensie: Het Meisje met de Zwavelstokjes (3.5 sterren)

Op maandagavond 23 december was Musicalweb aanwezig bij de première van Het Meisje met de Zwavelstokjes in Theaterhotel Almelo. Een productie die onder leiding van het creatieve team bestaat uit Jasper Verheugd voor script en regie, muziek door Jan Tekstra het decor door Joris van Veldhoven. De productie wordt door Gerard Cornelisse uitgevoerd.

Een echte familie kerstvoorstelling waarin het verhaal wordt gedragen door drie professionele acteurs, Han Oldigs, Rein Hofman en Julia van der Vlught en waar regionale amateurs de rest van de cast spelen. Voor de rol van het meisje met de zwavelstokjes zijn maar liefst twee meisjes die de rol spelen, Sofie Romijn en Nynke van Haren.

De voorstelling start wanneer de drie acteurs Han, Rein en Julia zichzelf voorstellen en een begin aan het verhaal maken en de "rollen verdelen". Het verhaal vertelt het sprookje van anderhalve pagina van Hans Christiaan Andersen. Ondanks dat er dus weinig bekend is over het verhaal, heeft het creatief team er een mooi warm, doorlopend verhaal van weten te maken waarin de drie acteurs meerdere rollen in het verhaal vertolken en af en toe het verhaal weer als "zichzelf" verder vertellen. Het verhaal is dan ook aangevuld en verzonnen geven de acteurs vooraf aan.

Door kleine kostuum en decoraanpassingen wordt het erg duidelijk waar, hoe en wanneer en met welk verhaal ze spelen. Er wordt in het verhaal gebruik gemaakt van een verhaallijn waarin het meisje met de zwavelstokjes verschillende personages tegenkomt op straat om haar stokjes te verkopen en hen helpt om het leven anders en positiever in te zien dan ze er nu instaan. Dat doen ze door een verhaal uit het "boekje van haar oma" met mooie metaforen te vertellen.

Het verhaal heeft leuke details waardoor, snelle wisselingen in decor en redelijk veel vaart, het aantrekkelijk is om naar te kijken. Soms zijn er stukjes tekst wat lang en de muziek is niet altijd in zijn geheel passend in het verhaal met betrekking tot de arrangementen maar dat mag het kerstgevoel in deze productie niet drukken.

Het is zeker een leuke en mooie familievoorstelling, waarin de amateurs mooie rollen spelen. Twentste humor wordt gebruikt en het meisje met de zwavelstokjes wordt prachtig vertolkt door het jonge meisje Sofie Romijn.

Kortom een voorstelling waarin mooie boodschappen worden gedeeld met mooie metaforen die voor iedereen duidelijk, hartverwarmend en weer met beide beentjes op de grond is, want dat is waar het leven om draait.

Door: Ragna Wetzels

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda