Recensie: De koninklijke musical Diana & Zonen (4 sterren)

13 september 2021, 23:05 - Redactie
Recensie: De koninklijke musical Diana & Zonen (4 sterren)

Op 12 september was Musicalweb te gast bij de premiere van de nieuwe productie van Medialane, Diana & Zonen in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Een musical die het verhaal vertelt over hoe de in 1997 overleden Diana Spencer altijd nog aanwezig is in het leven is van de Britse royals en hun levens en keuzes beïnvloedt en inspireert.

In Diana & Zonen spelen Marlijn Weerdenburg en Brigitte Heitzer afwisselend de rol van Diana, Gerrie van der Klei speelt Camilla, Freek Bartels en Jonathan Demoor vertolken de rollen van prins Harry en prins William, Danique Graanoogst speelt Meghan Markle, Liss Walravens speelt de rol van Kate Middleton, Bart van Veldhoven is de jonge Charles en Soraya Gerrits speelt de rol van de jonge Diana.

De musical begint bij Harry, gespeeld door Freek Bartels, zittend op de vloer van zijn slaapkamer. Hij worstelt al jarenlang met slapeloze nachten en de herinnering aan zijn moeder en hoe zij uit zijn leven is gerukt laat hem niet los. Hij praat met zijn moeder, Diana (Marlijn Weerdenburg), die niet alleen in zijn gedachten aanwezig is maar ook naast hem op het podium staat en hem troost en voorziet van advies. Zij mist haar zoons en vindt het vreselijk dat zij niet de moeder voor hen heeft kunnen zijn zoals zij dat graag gewild had en hoe William en Harry dat verdiend hadden.

De voorstelling laat zien hoe Harry Meghan Markle leert kennen en hoe zij ervoor zorgt dat er een beetje pit en kleur wordt aangebracht in het leven van de Windsors. De introductie van Meghan, gespeeld door Danique Graanoogst gaat niet zonder slag of stoot. De Britse media duikt er bovenop en dit doet denken aan hoe dit jaren geleden bij Diana ook het geval was. Langzaam maar zeker beseft de Amerikaanse actrice wat het betekent om lid te zijn van het koninklijk huis, spottend ‘The Firm’ genoemd door de Britten. Diana is daar bij William (Jonathan Demoor) wanneer hij van zijn vader prins Charles hoort dat hij Harry moet overtuigen om te stoppen met zijn relatie Meghan omdat het een schandaal veroorzaakt. Dit is voor William een lastige situatie, hij is een grote broer en zou er altijd voor Harry zijn, maar is ook de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk. William praat met zijn moeder, vraagt haar om advies en zij is daar om hem te steunen en hem te helpen herinneren aan de belofte die hij Harry maakte om er altijd voor hem te zijn.

Op het podium is de chemie tussen Marlijn en Freek duidelijk voelbaar en in hun rol als Diana en Harry weten zij het publiek te ontroeren. Het verhaal van Diana en Harry beslaat een dermate groot stuk uit de voorstelling dat de relatie tussen Diana en William wat onderbelicht blijft. Hoewel het voor Marlijn de eerste keer is dat zij een grote rol in een musical draagt staat zij daar als een ervaren artieste en knalt zij met het nummer ‘Wijs mij niet af’. Iedere noot is raak en erg indrukwekkend.

In een flashback waarin Diana en Charles terugkijken op hun ontmoeting en verloving brengt Diana samen met Jan Elbertse als prins Charles, Soraya Gerrits als de jonge Diana en Bart van Veldhoven als de jonge Charles een prachtig kwartet ten gehore (Bart van Veldhoven is trouwens een evenbeeld van de jonge Charles). Wanneer Marlijn en Soraya samen zingen versmelten hun stemmen en klinken ze als één. Werkelijk prachtig gedaan.

Dat Gerrie van der Klei in nog lang niet uitgespeeld is in het theater is uiteraard geen verrassing. Verrassend was wel hoe levendig en vol pit zij Camilla, de echtgenote van Charles neerzette. Bijdehand en met een dosis Britse humor zorgt zij voor lucht en comic relief in deze musical. Een genot om naar te kijken!

Het decor van Diana en Zonen is sober. Er wordt veel gebruikt gemaakt van licht en LED schermen waarop tijdens de voorstelling voornamelijk geleund wordt. Dit is jammer. Er wordt amper gebruik gemaakt van echte decorstukken waardoor het geheel wat kaal overkomt en er wat van de magie verloren gaat, bijvoorbeeld in de scène tussen Harry en Meghan in Botswana waar Danique het krachtige ‘Dit ben ik’ ten gehore brengt.

Diana en zonen is een stijlvolle, krachtige en breekbare musical die zowel muzikaal als in spel prachtig is uitgevoerd. De voorstelling is te zien in de Nederlandse theaters tot en met 24 april 2022.

Door: Romy Hidding

Castfoto's: Musicalweb.nl

Scenefoto's: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda