Op zondagmiddag 6 oktober ging in theater De Meervaart in Amsterdam de voorstelling De Klokkenluider van Notre Dame van Theater Terra in première.
Bij binnenkomst bij de première wordt de toon al gezet door het vrolijke klokkenspel dat door de ruimte klinkt. Het verhaal start met drie reizigers, die op weg zijn naar het prachtige Parijs. Onder één van de reizigers zit ook Esmeralda, gespeeld door Romy Peters. Zij zoekt onderdak in Parijs en komt uiteindelijk terecht bij de Notre Dame. Esmeralda leert daar Frollo kennen, gespeeld door Sjors Arts. Hij leert haar over de klokkentoren en de klokkenluider Quasimodo. Uiteindelijk leren we dan ook Quasimodo kennen, gespeeld door Melle Berendse, en krijgen we het poppenspel te zien.
Er zijn naast Quasimodo verschillende andere poppen met bijrollen in het verhaal, waarbij de geit de meest humorvolle is. Wat ook uniek is, is dat de geit door alle spelers afwisselend wordt gespeeld, zonder dat dit af doet aan het karakter. Het poppenspel is erg sterk onder alle drie de castleden. Bij Quasimodo vergeet je uiteindelijk zelfs dat hier een man achter zit.
Het decor begint als een soort poppenkast met een gordijn. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat er veel meer in het decor zit verwerkt dan dat we eerst zien. Uiteindelijk zien we zelfs de Notre Dame, zowel de kerk als de klokkentoren. Met prachtige licht scenario’s en het plaatsen van bepaalde kenmerken van zo’n ruimte, wordt op een simpele manier telkens precies duidelijk waar we ons bevinden in het verhaal. Het is een inventief decor dat eenvoudig verandert per scene. Vooral het licht maakt het decor echt áf.
Het stuk wordt gebracht op een hoog tempo (de voorstelling duurt 1 uur en 15 minuten). Het begin met de reizigers wordt wel rustig opgestart, maar na de kennismaking met Quasimodo, blijven de wisselingen in scene’s strak en snel. Aan het einde van het verhaal krijgen we ook te maken met een erg spannend stuk (waar misschien wel rekening mee gehouden dient te worden als je met jongere kinderen komt). Je merkt in de zaal dat zelfs aan het einde alle kinderen nog geboeid aan het kijken en luisteren zijn.
Wat ook opviel was de humor in de show. Sommige grapjes zijn wat lastiger te begrijpen (voor de kinderen), maar zeker de simpele humor, zoals de poep grapjes en de schrik momenten, slaan erg goed aan bij het jonge publiek. Sjors Arts maakt het daarbij met zijn mimiek en lichaamstaal extra humorvol.
Verder was ook de muziek en zang in het stuk mooi. Sommige liedjes komen deels terug en maken dit verhaal compleet en goed in elkaar gezet. Al met al een leuke theatershow waar je als familie naar toe kan gaan. De Klokkenluider van Notre Dame is te zien tot en met 18 april volgend jaar.
Door: Anne Olde Hartmann
Castfoto's: Musicalweb
Scenefoto's: Marc Bos