Recensie: A New Brain, eerste productie De Kernploeg erg groot succes (5 sterren)

15 juli 2017, 12:15 - Redactie
Recensie: A New Brain, eerste productie De Kernploeg erg groot succes (5 sterren)

Op vrijdagavond was Musicalweb bij A New Brain in de Scheepsbouwloods van de NDSM-werf in Amsterdam. A New Brain is de eerste voorstelling van De Kernploeg, een nieuwe stichting met als doel om iedere zomer een eigen, intieme versie van een niet of nauwelijks in Nederland gespeelde Amerikaanse musical te brengen.

Bij binnenkomst staan er aan beide zijdes een tribune met banken waar het publiek kon gaan zitten. In het midden lag er een mat met muzieknoten er op, stond een piano waarop een metronoom zijn getik liet horen. Een klein decor, maar vooral verrijd en verplaatsbare attributen werden gebruikt om het stuk aan te kleden. Simpel maar sterk en strak ingezet door de spelers en fabuleus geregisseerd door Benno Hoogveld.

Het verhaal gaat over Gordon Schwinn ( gespeeld door Freek Bartels) die door een hersenaandoening geopereerd moet worden. Hij is componist, die bang is dood te gaan zonder zijn prachtige muziek doorgegeven te hebben.

Alle spelers mogen benoemd worden als het gaat om hun sterke spel en zang. Een kleine cast bestaande uit Freek Bartels, Lone van Roosendaal, Tony Neef, Eva Poppink, Jonathan Demoor, Dennis Willekens, Peggy Sandaal en Christianne de Bruijn. De chemie spatte er vanaf zowel in spel als in de ensemble stukken. Gedurende het gehele stuk waren zij een verademing om naar te kijken en te luisteren. De details in spel en mimiek kwamen daarbij ook goed over.

Ook de band was goed en een groot onderdeel in dit stuk. A New Brain is doorgecomponeerd waardoor er voornamelijk zang en/of band klinkt. De samenzang, het goed op elkaar ingespeeld zijn en professionaliteit van de cast en dirigente Rosite van der Woude zorgden voor een oorstrelend spektakel gedurende de show.

Het was overigens wel even zoeken. Via mail kregen we op de dag zelf een mail met het advies 'kom op tijd' en 'kijk goed naar de foto om de juiste ingang te vinden'. We kunnen ons inderdaad goed voorstellen dat men snel de weg kwijt raakt op dit terrein maar gelukkig hadden we het snel gevonden. Een enorm soort van fabriekshal met aan de zijkant twee blauwe deuren. Daar moesten we zijn. Bij binnenkomst een klein afgezet gedeelte in de hal voor drinken en nog toiletten. Daarachter twee deuren waar de ‘theaterzaal’ was die stipt om 20.30 uur open ging.

We zijn zeer benieuwd naar het volgende stuk van de Kernploeg. Wie nog geen kaarten heeft voor de extra voorstelling; GA! A New Brain is nog te zien tot en met 23 juli in de Scheepsbouwloods van de NDSM-werf in Amsterdam.

Door: Marieke Visser

Scenefoto's: Neeltje Knaap Fotografie

Lees meer over:

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Datum: 24-02-2024
Tijd: 13:00 uur
Volledige agenda