Recensie: A Little Night Music (4 sterren)

17 maart 2019, 14:12 - Redactie
Recensie: A Little Night Music (4 sterren)

De Nederlandse Reisopera speelde zaterdag 16 maart in het Wilminktheater haar première van A Little Night Music van Stephen Sondheim. Musicalweb.nl was er bij.

Het ligt in onze natuur om zaken graag “in hokjes te plaatsen”. Het houdt zaken overzichtelijk en maakt één en ander gemakkelijker te duiden. Maar soms lukt dat niet. Zo ook het werk van Stephen Sondheim. Zijn meest bekende werken Sweeney Todd en vooral Into the Woods zijn nog wel als nadrukkelijk musical te bestempelen.

Bij A Little Night Music is dat lastiger. Toch schaart De Nederlandse Reisopera het stuk (o.a. in het programmaboekje) nadrukkelijk onder deze noemer. Uiteraard ís het ook een musical. Maar het stuk kent vele klassieke lijnen en partijen.

Dus hoe deze voorstelling nu te beoordelen? Verwacht geen musical zoals je die gewend bent binnen het genre. Maar verwacht je een opera, dan zul je een wel heel lichte variant te zien en horen krijgen.

Het creatieve team heeft zijn sporen voornamelijk verdiend in de operawereld. Dat merk je. Veel nummers worden klassiek gezongen; ook in de lichtere nummers lijkt een keuze te zijn gemaakt om deze enigszins naar de klassieke kant te buigen.

Het stuk wordt in het Engels gezongen met Nederlandse (en Engelse) boventiteling. Iets wat bij opera niet ongebruikelijk is. Daarnaast heeft Sondheim een stuk geschreven waarbij er verschillende partijen door elkaar gezongen worden; soms zelfs van verschillende nummers. Als het dan ook nog eens om klassieke(re) partijen gaat, komt dit alles de verstaanbaarheid en het volgen van de verhaallijn niet ten goede. De boventiteling is in dit geval dus niet overbodig.

Toch zijn er ook lichtere nummers te horen. Het bekendste nummer uit te voorstelling, Send in the Clowns, wordt fantastisch vertolkt door Susan Rigvava-Dumas. Ken je de versie van bijvoorbeeld (Dame) Judy Dench; in deze voorstelling is de keuze voor de langere, lyrischer lijnen gemaakt.

Rigvava-Dumas krijgt de zaal muisstil en een welverdiend applaus valt haar ten deel. Het is jammer dat we deze Nederlandse actrice zo weinig in ons eigen land zien. Ze speelde in het buitenland grote rollen en was bijvoorbeeld de eerste Mrs. Danvers in Rebecca in Wenen. Voor de première in haar rol van Desirée Armfeldt in A Little Night Music keert ze zelfs tijdelijk terug naar haar geboortestad Enschede.

Als haar tegenspeler zien we Paul Groot. Hoewel hij de rol goed zingt, komen we toch niet helemaal los van het idee dat we naar een typetje kijken. Het spelen in de Engelse taal zal daar niet aan bijdragen.

In de overige rollen zien we o.a. Inez Timmer die een fantastische Madame Armfeldt speelt èn zingt. Haar solo Liaisons is één van de hoogtepunten in de voorstelling. Laetitia Gerards (Anne Egerman) en Job Greuter (Henrik Egerman) behoren tot de jongere garde van de spelers. Beide hebben een fantastische stem en Greuter overtuigt op geweldige wijze in zijn solo “Later”, waarin hij ook zelf de cello bespeelt.

Bernadeta Astari (Fredrika) speelt moeiteloos de 9-jarige dochter van Desirée Armfeldt. We zouden bijna geloven dat ze ècht zo jong is, al verraden haar goede stem en acteerprestaties het tegendeel.

Het is fijn dat er -voor musicalbegrippen- weer eens een enorm orkest in de bak zit. Het Gelders Orkest is met een grote bezetting aanwezig en speelt zich op fantastische wijze door de geweldige Sondheim muziek.

De decors zijn minimalistisch, maar (vooral in de eerste akte) wel in detail prachtig uitgevoerd. De verschillende tinten van de kleur van de liefde werken enorm goed. Dit geldt ook voor de kleding. Zoals we van de Reisopera gewend zijn zien deze er ook nu geweldig uit. Ook licht en geluid zijn weer prima voor elkaar.

Blijft de vraag; hoe beoordeel je deze productie? Als musical? Nee; niet zoals de musicals die in regel in Nederland (en bijvoorbeeld Londen en New York) worden opgevoerd. Daarvoor is deze productie te klassiek. Als je klassiek-liefhebber bent, zul je al meer van je gading vinden in deze productie, hoewel misschien in een lichte vorm.

Maar als je houdt van muziektheater in zijn breedste vorm, dan zul je aan deze productie een prachtige avond beleven.

Sondheim staat op zich.
Sondheim is stand-alone.

Door: Henk Renting

Scenefoto's: Marco Borggreve

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda