Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht volgende maand in premiére

17 augustus 2021, 13:15 - Redactie
Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht volgende maand in premiére

Dit seizoen brengt de Theateralliantie in samenwerking met 14 grote theaters de Nederlandse toneelbewerking van The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. In de beroemde roman van Mark Haddon uit 2003 staat de belevingswereld van de 15-jarige Christopher centraal die leeft met een vorm van autisme. Het stuk zou aanvankelijk afgelopen seizoen al te zien zijn maar dit was niet mogelijk door de coronacrisis.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht vertelt het verhaal van Christopher, een 15-jarige jongen die met een vorm van autisme leeft. Als Christopher de dode hond van zijn buurvrouw in de tuin aantreft en hij als hoofdverdachte gezien wordt, gaat hij op onderzoek uit om de dader te achterhalen. Tijdens zijn zoektocht komt Christopher achter onverwachte waarheden die zijn wereld op zijn kop zetten. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht laat de bezoeker de wereld zien door de ogen van iemand die met autisme leeft en daardoor alledaagse dingen soms als onbegrijpelijk ervaart. Tegelijk levert dat ook een volstrekt originele kijk op de wereld om ons heen op.

In 2012 werd The Curious Incident of the Dog in the Night-Time voor toneel bewerkt door Simon Stephens. Rik van den Bos, in 2016 en 2017 genomineerd voor de Toneelschrijfprijs, vertaalde al eerder werk van Stephens, Song from Far Away, in opdracht van ITA. Daarnaast schreef hij Find me a boring stone bij Theater Rotterdam en Brave New World 2.0 voor het Noord Nederlands Toneel. Theater-, televisie- en filmregisseur Pieter Kramer verwierf grote bekendheid met onder andere Theo en Thea, Kreatief met Kurk en won een Gouden Kalf voor de televisieserie Hertenkamp. Bij Theater Rotterdam maakte hij diverse familievoorstellingen, zoals Lang en gelukkig en Woef side story. Hij regisseerde tevens de succesvolle roadmovie-musical Selma Ann Louis, die in 2018 door de Theateralliantie in samenwerking met Bos Theaterproducties gepresenteerd werd.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht gaat op 15 september in première in MartiniPlaza in Groningen. Daarna reist de voorstelling door naar, Schouwburg Amstelveen, Stadsschouwburg De Harmonie (Leeuwarden), Het Parktheater (Eindhoven), TAQA Theater De Vest (Alkmaar), Goudse Schouwburg (Gouda), Stadsschouwburg (Nijmegen), Theater Orpheus (Apeldoorn), Wilminktheater (Enschede), Stadsschouwburg (Haarlem), DeLaMar Theater (Amsterdam), Theater de Spiegel (Zwolle), Parkstad Limburg Theater (Kerkrade) en Chassé Theater (Breda).

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time was overigens in september 2017 nog te zien in Koninklijk Theater Carré met een geheel Engelse cast.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Frozen de Musical
Locatie: Circustheater
Datum: 09-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda