Haye van der Heyden lanceert eerste hybride musical: de boeksical

1 september 2022, 10:22 - Redactie
Haye van der Heyden lanceert eerste hybride musical: de boeksical

Het musicalseizoen is weer begonnen, maar als het aan de Nederlandse comedyschrijver en uitgever Haye van der Heyden ligt hoef je daar binnenkort niet meer het huis voor uit. Medio september lanceert hij de eerste hybride musical van Nederland. De boeksical is de samensmelting van een papieren boek en een musical.

De hybride musical, een combinatie van een geschreven musical, songteksten en vertelmomenten door professionele acteurs moet volgens Van der Heyden gaan zorgen voor een betoverende leeservaring. Hij wil hiermee meer mensen aan het lezen krijgen.

De eerste Boeksical heet In liefde en oorlog. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt over ontluikende liefdes die onmogelijk lijken tegen de achtergrond van de bezetting. Het verhaal is geschreven door Haye van der Heyden, die ook 'de verteller' is. Daarnaast is er muziek en zijn er stemmen te horen van onder andere acteur Maarten Wansink, cabaretier Erik Brey en musicalster Jacqueline Aronson.

Scanbare QR codes maken de boeksical tot een interactieve belevenis waarbij de lezer tegelijkertijd teksten leest en songteksten hoort, alsof de acteurs bij hen in de woonkamer staan."Het is een unieke gelegenheid om kennis te maken met een verhaal waarbij de stem van de acteur, de teksten en muziek je meenemen in alle emoties die de schrijver heeft bedoeld", zegt musicalster Jacqueline Aronson die onder meer schitterde in de musicals Chicago, Sister Act en Ciske de Rat.

In de boeksical In liefde en oorlog speelt Aronson de rol van Jannie. "Een vrouw van rond de 40 die getrouwd is met een pragmatische man en hopeloos verliefd is op de zeer artistieke, gevoelige en kunstzinnige joodse onderduiker, waardoor ze in de knoop zit met haar emoties. Ik heb me goed ingelezen en verplaatst in dit personage en ben samen met Haye op zoek gegaan naar de juiste intonatie van deze vrouw".

Om lezen toegankelijk te maken voor een groot publiek, waaronder ook jongeren, startte Van der Heyden in 2021 de eerste uitgeverij ter wereld met anderhalfuurboeken met de dramaturgische strakte en leestijd van een speelfilm. "Ook bij de hybride musical staat het leesplezier centraal", zegt de comedyschrijver die bekend is van Nederlandse tv-series zoals Familie Kruys en Kinderen geen Bezwaar.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Show: Musical Awards
Locatie: AFAS Theater
Datum: 24-04-2024
Tijd: 20:25 uur
Volledige agenda