GelijkSpel startschot voor meer aandacht gelijke kansen en inclusiviteit in Nederland

26 mei 2021, 10:01 - Redactie
GelijkSpel startschot voor meer aandacht gelijke kansen en inclusiviteit in Nederland

Iedereen doet mee. Dat is de zeer vereenvoudigde samenvatting van inclusiviteit. Het gemeenschapsproject GelijkSpel zet hier vol op in. Met een theaterstuk, een educatief en dialoogprogramma, tools voor werkgevers en een documentaire brengt GelijkSpel het thema inclusiviteit en gelijke kansen dichtbij voor iedereen. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt het bewustzijn gecreëerd dat verschillen tussen mensen niet eng of lastig zijn, maar juist de sleutel tot succes. Op de UNESCO internationale dag van de culturele diversiteit, dialoog, en ontwikkeling, lanceren verschillende maatschappelijke partners het project GelijkSpel met de bijbehorende website.

Met wortels in Overijssel is de ambitie met dit project heel Nederland aan te spreken. “Het is belangrijk dat we weer gaan zien wat ons verbindt in plaats van wat ons verschillend maakt.” zegt Jan Marten de Jong, één van de initiatiefnemers en voorzitter van de stichting GelijkSpel. De Jong was in 2017 ook één van de initiatiefnemers van het succesvolle Het Verzet Kraakt en voelt samen met de overige bestuurders en medewerkers de noodzaak met GelijkSpel weer voor reuring te zorgen. De stichting heeft al een aantal grote namen aan zich weten te binden die zich hard maken voor het project ,waaronder de Special Olympics, ADG dienstengroep, Heracles Almelo, Provincie Overijssel en Stef Bos.

De Jong: “Binnen GelijkSpel werken we vanuit een inclusief karakter. Iedereen kan meehelpen, meedenken of meewerken binnen het project. Naast de eindproducten van het project is juist ook het proces ernaartoe waardevol. De lessen die hier worden geleerd, dragen bij aan het educatie- en dialoogprogramma en de tools die we voor werkgevers maken. We openen een gesprek dat soms best confronterend is. Ook voor onszelf. Daar kwamen we achter tijdens de eerste dialoogbijeenkomsten die we hebben georganiseerd. De ontmoetingen die we hebben, vormen de basis van de verhalen die we gaan delen. Door de verschillende gesprekken krijgen we ook nog eens advies van een zo divers mogelijke groep. Heel waardevol dus. We zien dat werkgevers deze kennis graag gebruiken om hun bedrijf inclusiever te maken. Daarom is het zo mooi dat ADG dienstengroep, moederbedrijf van onder andere Asito, aan boord is als founding partner. Zij zijn koploper op het gebied van inclusiviteit en nemen veel ervaring en geleerde lessen met zich mee.”

Met een breed uitgerold educatie- en dialoogprogramma, materialen voor werkgevers en een televisiedocumentaire wordt het project vanaf de tweede helft van 2021 aangeboden aan het grote publiek. Een groots en professioneel muziektheater op Erve Asito in juni 2022 zal persoonlijke en concrete verhalen verbeelden. Onder andere de levensverhalen van Darius Dhlomo en Steve Mokone, de eerste buitenlandse en donkere voetballers in de Nederlandse Eredivisie, staan centraal in het stuk. Muzikant en taalkunstenaar Stef Bos staat garant voor de liedjes van het muziektheater. Tot slot zal in juni 2022 een gethematiseerd concert plaatsvinden op Erve Asito.

Met dit hele programma moeten inclusiviteit en gelijke kansen voor vele verschillende doelgroepen en op een duurzame wijze, tot 'het nieuwe normaal' gaan worden.

GelijkSpel zoekt samenwerking met lokale, regionale en landelijke partners. Binnen de opgerichte stichting bestaat de wens om zoveel mogelijk mensen en partijen de kans te bieden om mee te doen. Dit kan bijvoorbeeld ook door deelname als acteur of zanger(es), als vrijwilliger achter de bar bij het concert of werkend aan de ontwikkeling van het educatieve programma. Iedereen is welkom.

Volg Musicalweb
Ontvang het laatste musicalnieuws via: Facebook - Instagram - Threads - TikTok - X

Eerstvolgende première

Voorstelling: Best of Musicals
Locatie: Ziggo Dome
Datum: 29-06-2024
Tijd: 15:00 uur
Volledige agenda